Astfel, vor avea prioritate la soluţionarea dosarelor privind retrocedarea unor imobile și persoanele cu handicap grav, dar și cele ce primesc pensie de invaliditate de gradul I.
Concret, așa cum apare în document, vor avea prioritate “dosarele în care beneficiarii sunt persoane care dețin certificate de încadrare în grad de handicap grav sau au calitatea de pensionari de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate”.
În plus, noua lege prevede că "cererile formulate de persoane în favoarea cărora instanțele judecătorești s-au pronunțat, prin hotărâri judecătorești irevocabile/ definitive, asupra existenței și întinderii dreptului, precum și asupra calității de persoană îndreptățită se soluționează cu prioritate".
Totodată, persoanele cu privire la care, prin hotărâri judecătorești irevocabile/ definitive, instanțele de judecată s-au pronunțat asupra existenței și întinderii dreptului, precum și asupra calității de persoană îndreptățită și care nu au formulat cereri în baza Legii nr. 10/2001 vor putea depune cereri pentru acordarea de măsuri compensatorii prin puncte la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.
Aceste cereri vor trebui depuse în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, și anume până în 26 aprilie 2024.
Legea 165/2013 stabilește că dosarele de retrocedare a imobilelor se soluționează în ordinea înregistrării lor la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, respectiv Secretariatul Comisiei Naționale, dar, ca excepție de la regulă, se soluționează cu prioritate:
- dosarele în care Secretariatul Comisiei Naționale a solicitat documente în completare entităților învestite de lege, titularilor dosarelor și oricăror altor instituții care ar putea deține documente relevante;
- dosarele în care, prin hotărâri judecătorești irevocabile/ definitive, instanțele de judecată s-au pronunțat cu privire la existența și întinderea dreptului, precum și la calitatea de persoană îndreptățită;
- dosarele constituite în baza cererilor formulate de persoanele supraviețuitoare ale Holocaustului;
- dosarele în care s-au emis decizii privind propunerea acordării de despăgubiri/ măsuri compensatorii de către Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase și comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România.
Așadar, legea are scopul de a le oferi “acestor persoane vulnerabile, cu nevoi speciale şi un orizont de timp la dispoziţie limitat, posibilitatea de a se bucura de repararea unor grave nedreptăţi”.
Comentarii articol (0)