În esență, prin proiect se propune includerea persoanelor cu handicap grav, precum și a celor care beneficiază de pensie de invaliditate grad I în lista celor ale căror dosare s-ar soluționa cu prioritate, conform Legii nr. 165/2013.
Dar ce înseamnă acest lucru, mai exact? Regula e că dosarele se soluționează în ordinea în care sunt înregistrate - „primul venit, primul servit”. Există, însă, o excepție de la această regulă - anumite categorii de persoane beneficiază de soluționarea cu prioritate a dosarelor lor.
Cu alte cuvinte, dacă solicitarea uneia din persoanele care intră pe lista excepțiilor e înregistrată după ce solicitarea cuiva care nu se încadrează aici a fost deja înregistrată, nu se mai aplică regula de mai sus - se va soluționa, mai întâi, dosarul intrat ulterior, din cauză că solicitarea e făcută de cineva de pe lista de excepții. Iar, dacă proiectul descris mai sus va trece, așa se va întâmpla și cu solicitările făcute de persoane cu handicap sau care beneficiază de pensie de invaliditate grad I.
Cât de mult grăbește acest lucru procesul, însă, e discutabil. Pentru că soluționarea cu prioritate vizează exclusiv ordinea dosarelor. În rest, se aplică același principiu: teoretic, dosarul ar trebui soluționat în cel mult 60 de luni de la înregistrarea acestuia (ori 36, dacă vorbim de dosare de fond funciar). Bineînțeles că, obiectiv vorbind, ar trebui să dureze mai puțin soluționarea unui dosar care beneficiază de prioritate - și, astfel, termenul de mai sus să scadă.
Care sunt ceilalți beneficiari ai excepției soluționării cu prioritate a dosarelor (potrivit regulilor aplicabile acum)? E vorba de:
- persoanele pentru ale căror dosare Secretariatul Comisiei Naționale a solicitat documente de completare;
- persoanele cu privire la care există hotărâri judecătorești irevocabile/definitive, în care instanțele de judecată s-au pronunțat cu privire la existența și întinderea dreptului, precum și la calitatea de persoană îndreptățită;
- dosarele constituite în baza cererilor formulate de persoanele certificate ca supraviețuitoare ale Holocaustului și care trăiau la data de 22 mai 2013 (momentul intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013);
- dosarele în care s-au emis decizii privind propunerea acordării de despăgubiri/măsuri compensatorii de către Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase și comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România.
Comentarii articol (0)