Cel mai adesea concedierile se fac din motive de necorespundere profesionala. Nemultumiti de acitvitatea muncitorului, patronii recurg imediat la concedierea angajatului care poate fi inlocuit cu un altul care sa aduca mult mai multe beneficii in cadrul firmei.
Cel mai adesea concedierile se fac din motive de necorespundere profesionala. Nemultumiti de acitvitatea muncitorului, patronii recurg imediat la concedierea angajatului care poate fi inlocuit cu un altul care sa aduca mult mai multe beneficii in cadrul firmei. Insa cel mai adesea, in scris, in momentul concedierii, nu se precizeaza adevaratul motiv al concedierii: necorespunderea profesionala. Costul ridicat este principalul motiv pentru care un patron nu precizeaza ca angajatul nu corespunde profesional postului de munca.
Iata cateva dintre etapele care fac ca o astfel de concediere sa aiba costuri ridicate:
-Odata cu concedierea pe motiv de incompetenta, patronul anuleaza si postul respectiv, astfel incat nu va putea sa aduca un nou angajat cat mai rapid. El va fi nevoit sa redacteze o noua fisa a postului.
-Pentru a demonstra incompetenta angajatului, patronul trebuie sa isi exprime in scris nemultumirea. Ar trebui ca acesta sa aiba si probe care sa ateste incompetenta pentru a le arata intr-un posibil proces intentat de fostul angajat.
- Patronul trebuie sa faca o cercetare prealabila, cercetare care va fi urmata de anuntarea angajatului si o intalnire intre angajat si patron.
In cadrul intalnirii se va discuta asupra competentelor salariatului. Chiar daca patronul va hotari ca angajatul este incompetent, nu va putea sa il concedieze. El va trebui sa ii ofere un alt post in firma sau sa ii caute un alt loc de munca in afara firmei, conform Codului Muncii art 64 al (1) si (2) . Pentru cautarea unui post in afara firmei, patronul va solicita ajutorul agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca. Dupa ce ii prezinta salariatului oferta de la oficiul fortei de munca, patronul poate trece la concedierea salariatului.
-Desi toate aceste proceduri sunt deja costisitoare, patronul va trebui sa mai cheltuiasca si bani si timp pentru elaborarea deciziei de concediere. Chiar si in acest caz, salariatul care urmeaza sa fie concediat are dreptul la preavizul prevazut in contractul de munca, timp in care trebuie platit.
Este evident de ce nu este necesara o numaratoare a orelor care s-ar pierde pentru adunarea probelor privind incompetenta, la timpul pierdut in cadrul intalnirii si a banilor pierduti pentru redactarea deciziei de concediere. Pentru patron este mult mai ieftin si mult mai rapid sa ofere o decizie de concediere din alte motive.
Concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului se mai poate dispune, conform Codului Muncii, si in urmatoarele situatii: salariatul a savarsit abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii sau de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau regulamentul intern de organizare.
De asemenea, salariatul mai poate fi concediat pe motive de inaptitudine fizica sau psihica, in cazul cand este arestat preventiv sau cand angajatul indeplineste varsta legala pentru a se pensiona.
Comentarii articol (0)