avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea unui salariat de care societatea nu este ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea unui salariat de care societatea nu este multumita

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa faca o societate care vrea sa concedieze un salariat. Societatea respectiva are un salariat de care nu este multumita si vrea sa il dea afara. Omul nu vrea sa isi dea demisia. Ce trebuie sa faca sa il de afara, sa fie in legalitate si angajatul sa nu ii poata da in judecata si sa castige. Poate fi dat afara pentru ca nu corespunde profesional sau concediere individuala? Ce trebuie facut exact in toate cazurile de concediere.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 29 Februarie 2012
in principiu trebuie sa-l concedieze pe motive disciplinare ( se presupune ca nemultumirea este justificata e incalcarea unor obligatii de servici) trebuie insa percurs procedura legala prevazuta de Codul Muncii...

cel mai bine ar fi sa consultati un avocat la cazul dvs in speta si ca sa va asigurati ca faceti totul bine
Aveti doua posibilitati:
- concedierea pentru necorespundere profesionala - art.61 lit.d C.mun.
- concedierea pentru desfiintarea postului - art.65 C.mun.

1. Dacă în cursul derulării raporturilor de muncă, angajatorul constată că salariatul nu corespunde profesional postului pe care este încadrat, poate decide desfacerea contractului individual de muncă.
În această situaţie, este obligatorie evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi prin regulamentul intern.

Angajatorul este obligat să ofere salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională, salariatul având la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare pentru a-şi manifesta expres opţiunea pentru locul de muncă oferit. Dacă angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante, are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă, pentru găsirea unui loc de muncă pentru salariatul concediat.
In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut mai sus, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit.d C.mun.beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Decizia de concediere trebuie luată în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării situaţiei de necorespundere profesională. Decizia va fi emisă în scris, va fi motivată în fapt şi în drept, va cuprinde durata preavizului, termenul în care poate fi contestată şi instanţa de judecată la care se contestă, precum şi lista locurilor de muncă disponibile şi termenul de exprimare a opţiunii. Decizia produce efecte de la data comunicării salariatului.

2. In acest caz , pasii sunt urmatorii:
- decizia AGA desfiintare a postului
- instiintare de preaviz a salariatului
- emiterea deciziei de concediere la sfarsitul duratei termenului de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea fara preaviz AncaIoanaC AncaIoanaC Buna ziua, Am nevoie de ajutor din partea d-voastra cu privire la urmatoarea situatie. Detin o intreprindere mica in constructii iar doi dintre angajatii ... (vezi toată discuția)
Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)