avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea fara preaviz

Buna ziua,

Am nevoie de ajutor din partea d-voastra cu privire la urmatoarea situatie.

Detin o intreprindere mica in constructii iar doi dintre angajatii mei nu isi indeplinesc in mod corespunzator sarcinile de munca. Am constatat de nenumarate ori grelesi de executie, care au atras dupa sine cheltuieli de reparatie suportate de catre mine, precum si clasica "lalaiala" la locul de munca dusa la extrem. Am discutat de nenumarate ori cu ei, le-am intrebat de fiecare data cand a fost necesar de ce, gen o lucrare de 2 ore au executat-o in 8 ore, insa de fiecare data au gasit un motiv total neplauzibil. Nu sunt multumit de modul in care isi desfasoara activitatea, iar obligatia salariala mi-am indeplinit-o de fiecare data fata de ei. Vreau sa ii concediez si vreau sa stiu cum trebuie sa procedez d.p.d.v legal

Se poate merge pe varianta de concediere cu preaviz de 20 de zile?

Multumesc,

Constantin
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 25 Ianuarie 2016
Preavizul se acorda numai in cazul urmatoarelor situatii de concediere :
- concediere pentru motive care nu ţin de persoana salariatului (art.65 C.mun.)

- concediere pentru necorespundere profesionala (art.61 lit.d C.mun.)

- concediere pentru inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului (art.61 lit.c C.mun.)

- concediere colectiva

Pe care varianta doriti s-o aplicati, ca sa va putem spune cum sa procedati in continuare.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara!

Va multumesc pentru raspunsul d-voastra prompt.

Cred ca pentru problema mea cea buna varianta este:


- concediere pentru necorespundere profesionala (art.61 lit.d C.mun.)

Multumesc anticipat.

O seara buna!

1. Daca se pune problems concedieri dvs pentru necorespundere profesionala, atunci angajatorul va trebui sa procedeze astfel:
Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala (art.61 lit.d C.mun.) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

art. 64 C.mun. prevede:
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

2. Pentru dispunerea unei astfel de concedieri este necesara parcurgerea mai multor etape, astfel:
a) Evaluarea salariatilor
Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

b) Trecerea intr-o alta munca
Potrivit art. 64 din Codul muncii, in cazul in care dispune concedierea pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului.
Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamântul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamântul in termenul de 3 zile, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

c) Preavizarea concedierii
Concedierea pentru necorespundere profesionala este asimilata concedierilor din motive neimputabile salariatului, motiv pentru care salariatul beneficiaza in acest caz de dreptul al preaviz.

Durata termenului de preaviz a fost majorata prin lege la 20 de zile lucratoare (in trecut termenul era acelasi, dar stabilit prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national). Fireste, contractele colective de munca vor putea prevedea un termen de preaviz mai indelungat.

d) Notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca
In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale a acestuia.

e) Emiterea deciziei de concediere
Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostinta necorespunderea profesionala a salariatului.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)
Concedieri werepairit werepairit Buna ziua, Cum ma sfatuiti sa procedez, abordand calea cea mai sigura legal, pentru concedierea unor persoane care nu mai performeaza la nivelul ... (vezi toată discuția)