În primul rând, se prevede că va fi extins termenul în care trebuie schimbată perioada fiscală în cazul efectuării unei achiziții intracomunitare de bunuri ce este taxabilă în România - de la trimestru se trece la lună. Acest termen va fi de 25 de zile calendaristice.
„Persoana impozabilă care (...) este obligată să își schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declarație de mențiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 25 zile calendaristice de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziției intracomunitare care generează această obligație, și va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent și pentru anul următor”, prevede propunerea de act normativ, modificarea fiind la alineatul 8 al articolului 322 din Codul fiscal.
Actualmente, solicitarea trecerii de la perioada trimestrială la perioada lunară pentru TVA, în cazul efectuării unei achiziții intracomunitare de bunuri, se face în termen de cinci zile lucrătoare.
În al doilea rând, va fi extins termenul legal în care trebuie solicitată obținerea codului de TVA, dacă se atinge sau se depășește plafonul de scutire de 300.000 de lei. Astfel, contribuabilii vor avea la dispoziție 25 de zile pentru a face asta.
„Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire și a cărei cifră de afaceri (...) este mai mare sau egală cu plafonul de scutire (...) trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316, în termen de 25 zile de la data atingerii ori depășirii plafonului. Data atingerii sau depășirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depășit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 316”, scrie în proiect, modificarea fiind la alineatul 6 al articolului 310 din Codul fiscal (însă se va ajusta și termenul de la litera b a alineatului 1 al articolului 316).
În prezent, contribuabilii scutiți de TVA trebuie să ceară înregistrarea în scopuri de taxă în termen de zece zile de la data atingerii sau depășirii plafonului. Asta în condițiile în care data atingerii/depășirii plafonului este considerată a fi prima zi a lunii calendaristice de după cea în care plafonul a fost atins/depășit.
Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, extinderea celor două termene ar ajuta mai ales contribuabilii care apelează la servicii externe de contabilitate. Pentru că, în prezent, aceștia riscă destul de des să depășească termenele obligatorii, care sunt considerate a fi prea scurte.
„Scopul prezentei propuneri legislative este de a optimiza legislația actuală, în sensul eficientizării procedurilor pentru înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA, precum și a termenului în care persoana impozabilă trebuie să își schimbe perioada fiscală. Prezenta propunere legislativă își propune să modifice cadrul legislativ în sensul că termenul pentru înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA, precum și termenul de depunere a declarației de mențiuni, în situația schimbării perioadei fiscale, să fie de 25 de zile.
În aceste condiții, în baza prezentei propuneri legislative, persoanele impozabile care trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA, precum și cele care trebuie să depună declarația în vederea schimbării perioadei fiscale, vor reuși să se încadreze în termenul de 25 de zile, astfel încât contabilii vor fi degrevați de întocmirea retroactivă a documentelor. Totodată, funcționarii Fiscului nu vor trebui să facă impuneri retroactive și să calculeze penalități de întârziere sau să aplice sancțiunile specifice”, este explicat în expunerea de motive.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.