„Au mai fost identificate niște avantaje indirecte, mai mult de natură procedurală. În sensul că beneficiezi de acel termen de 30 de zile chit că nu vei înțelege, într-un final, să te conformezi voluntar. Aici este o analiză de oportunitate pe care trebuie să o facă fiecare contribuabil, în urma căreia poate reieși faptul că, dacă știi că ai anumite expuneri, poate ar fi mai bine, din perspectiva timpului și a resurselor, să te conformezi voluntar, astfel încât să crești șansa de a scăpa de controlul fiscal. Și spuneam că acest termen de 30 de zile e un avantaj pentru că îl poți folosi pragmatic, începând să strângi documente justificative, cumva premergător și pregătirii acțiunii de control”, a explicat recent, la un webinar organizat de Deloitte România, Ștefan Mihărtescu, Avocat senior la Reff & Asociații | Deloitte Legal.
Conform regulilor notificării de conformare înainte de inspecția fiscală (Ordinul ANAF 420/2023), în cadrul celor 30 de zile contribuabilul poate să anunțe ANAF dacă și în ce fel s-a conformat sau, dacă nu s-a conformat, de ce. Practic, conformarea nu este obligatorie, dacă o firmă consideră că ANAF greșește, însă în această situație apărarea trebuie pregătită cât mai bine.
„Referitor la riscurile fiscale menționate, vă rugăm să procedați la analizarea acestora și la eventuala depunere sau corectare a declarațiilor fiscale, în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei notificări. Totodată, în termenul menționat anterior, aveți posibilitatea să ne transmiteți o informare referitoare la rezultatele analizei proprii efectuate, precum și la măsurile întreprinse, după caz, însoțită de documente justificative care să ateste modul de conformare sau de trimiteri la documente deținute deja de Agenția Națională de Administrare Fiscală - depuse la organul fiscal pentru conformare. În situația în care, ca urmare a analizei proprii, concluzionați că riscurile fiscale identificate de organul fiscal nu se confirmă și, pe cale de consecință, nu se impune să procedați la reanalizarea situației dumneavoastră fiscale, acest fapt va fi menționat în informarea ce va fi transmisă organului fiscal, după caz”, este precizat în instrucțiunile notificării de conformare.
Aceeași idee reiese și din regulile aplicabile în cazul verificării situației fiscale personale a persoanei fizice (Ordinul ANAF 417/2023): „Astfel, în situația în care ați obținut venituri pentru care există obligația declarării și pe care nu le-ați declarat, în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei notificări, aveți posibilitatea reanalizării situației fiscale și, după caz, de a depune sau de a corecta declarațiile fiscale pentru această perioadă. Totodată, în termenul menționat anterior, aveți posibilitatea să ne transmiteți o informare referitoare la rezultatele reanalizării situației fiscale și, după caz, dacă ați depus sau ați corectat declarațiile fiscale pentru această perioadă, dovada depunerii la organul fiscal central în raza căruia aveți stabilit domiciliul fiscal.”
- Citește și: Principalele repere din 2023 pentru controalele ANAF la firme și persoane fizice - reguli și tendințe.
„Mai mult, acest termen de 30 de zile se va adăuga termenelor deja consacrate de 15 zile, în cazul contribuabililor mici și mijlocii, respectiv de 30 de zile, în cazul marilor contribuabili, de la comunicarea avizului de inspecție fiscală. Deci, ajungi, practic, la un termen total de 45 de zile sau de 60 de zile, în cadrul inspecției fiscale la persoanele juridice, până la care inspecția nu va începe. În cazul verificării situației fiscale personale avem termenul de 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, termen în care contribuabilul persoană fizică trebuie să depună declarația de patrimoniu și restul documentelor justificative - deci, în cazul persoanelor fizice ajungem la un termen total de 90 de zile, astfel încât să ai un răgaz pentru pregătirea inspecției fiscale”, a subliniat Ștefan Mihărtescu.
În fine, specialistul a mai scos în evidență un alt avantaj indirect al introducerii notificărilor de conformare: „Încă un avantaj indirect ar fi că se creează un canal procedural de comunicare incipientă, între contribuabil și Fisc, în afara demarării efective a unei proceduri de control, ceea ce, până la această reglementare, nu exista.”
Procedura notificării de conformare se aplică numai în cazul inspecției fiscale și în cazul verificării situației fiscale personale. Aceasta nu vizează și alte tipuri de controale derulate de ANAF.