Salariatul delegat/detașat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare/detașare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil, prevede Codul muncii.
Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni, iar detașarea pe maximum un an. Observăm, deci, că în ambele cazuri avem referiri la perioade ce cuprind atât zile lucrătoare, cât și nelucrătoare, în cazul delegării codul precizând expres „zile calendaristice”.
Ca atare, angajatul în deplasare care petrece și weekendul în respectiva deplasare are dreptul la indemnizația specială inclusiv pentru zilele nelucrătoare sau, altfel spus, pentru zilele când nu prestează muncă în mod efectiv. Pentru acordarea indemnizației /diurnei (cum i se mai spune), e irelevant că pontajul arată că nu a prestat nicio oră de muncă (într-o atare situație, așa cum ne explica în urmă cu ceva timp un expert contabil, dacă în weekend se și muncește, deja devin incidente și alte prevederi din legislația muncii).
„Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îşi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare”, mai prevede Codul muncii.
Regim fiscal
Conform Codului fiscal, în cazul acordării acestor indemnizații vorbim de sume netaxabile (nu se aplică impozit și nu se aplică contribuții) dacă acestea se încadrează în următoarele plafoane:
- în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat de salariatul care primește indemnizația;
- în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat de salariatul care primește diurna.
„Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate”, este explicat în noua lege, prezența acestui plafon în regimul fiscal al diurnelor fiind complet nouă.
Ce se întâmplă după ce se depășește plafonul? Orice sumă va fi supusă impozitării și aplicării contribuțiilor, similar veniturilor salariale.