În situația delegării sau detașării în perioada weekendului, se impune o analiză minuțioasă asupra implicațiilor fiscale pe care le are plata indemnizației de delegare / detașare din cel puțin trei direcții:
- Diurna plătită pentru zilele de sâmbăta și duminică este impozabilă?
- Se datorează contribuții sociale obligatorii în acest caz ?
- Cum va încadra Fiscul aceste plăți aferente perioadei de repaus legal?
Legislația muncii stabilește acordarea repausului săptămânal în zilele de sâmbăta și duminică. Există însă posibilitatea prevazută de legiuitor (la art. 137 din Codul muncii), pentru a nu prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității unei firme, să se poate acorda repausul săptămânal și în alte zile, stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. În acest caz, salariatul va fi compensat printr-un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
Timpul de muncă este definit la art. 111 din Codul muncii ca fiind orice perioadă în care salariatul prestează muncă, se afla la dispoziția angajatorului și îndeplinește sarcinile și atribuțiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil și/sau ale legislației în vigoare. Prin urmare, nu constituie timp de lucru, zilele libere de care salariatul beneficiază în perioada în care este delegat, cum este cazul zilelor de repaus săptămânal.
Nu este permisă nicio derogare de la dispoziţiile legale care reglementează timpul de muncă şi timpul de odihnă, având în vedere caracterul imperativ al acestora. Prin urmare, prevederile Codului muncii referitoare la repausul săptămânal trebuie respectate și în perioada în care salariatul se află în delegație sau este detașat.
Astfel, zilele de sâmbătă și duminica din perioada de delegare constituie zile de repaus săptămânal dacă salariatului i se acordă repaus săptămânal în aceste două zile.
Dacă însă în zilele de sâmbăta și duminică, salariatul aflat în delegație prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și îndeplinește sarcinile și atribuțiile sale, această perioadă constituie timp de lucru.
Revenind la diurna plătită pe perioada delegării/detașării pe perioada weekendului:
- în cazul în care din pontaj reiese faptul că salariatul a prestat ore de muncă în delegație și în zilele de sâmbătă și duminică, dacă acesta constituie timp de lucru în sensul dispozițiilor art. 111 din Codul muncii, salariatul beneficiază atât de diurnă, cât și de două zile libere în perioada următoare, alături de un spor de weekend;
- în cazul în care din pontaj reiese faptul că salariatul nu a prestat ore de muncă în delegație în zilele de sâmbătă și duminică, salariatul va beneficia doar de diurnă pentru weekend.
Diurna se acordă pe zile calendaristice socotite începând cu data și ora plecării în delegație/detașare.
Scopul diurnei este tocmai acela de a acoperi cheltuielile de hrană, a celor uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea pe întreaga perioada delegării sau detașării, indiferent că această perioadă este constituită atât din timp de lucru, cât și din zile de repaus săptămânal.
Prin urmare, diurna acordată pentru zilele de sâmbătă și duminică în perioada delegării/ detașării nu constituie sumă impozabilă și nu va fi taxată cu contribuțiile sociale obligatorii, în măsura în care se va încadra în plafonul neimpozabil stabilit ca fiind 2,5 x diurna acordată, în țară sau în străinătate, personalului din instituțiile publice. Cele două acte normative care stabilesc valorile diurnelor sunt HG 714/2018 (pentru delegările în țară) și HG nr. 518/1995 (pentru cele în străinătate).
Vă reamintim că în țară, începând din 1 ianuarie 2019, diurna neimpozabilă este de 50 de lei (2,5 x 20 de lei), în timp ce pentru deplasările în țările UE, diurna este 87,5 euro/zi (2,5 x 35 de euro).
Prin dosarul fiscal dedicat diurnelor în 2019, ne propunem să lămurim, alături de un expert contabil cu experiență, cele mai importante prevederi ce țin de acordarea corectă a diurnelor în 2019, oferind în același timp recomandări, sfaturi și reguli de bune practici în domeniu, astfel încât companiile să fie protejate de riscuri în cazul unui control fiscal. Toate articolele din serie sunt disponibile aici. Pentru abordarea juridică a delegărilor și detașărilor, puteți consulta și dosarul nostru juridic dedicat reglementărilor din domeniu.
Comentarii articol (1)