Salariaţii detașați sau delegați au dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie specială, potrivit Codului muncii.
"Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil", scrie, mai exact, în Codul muncii. La fel și salariatul detașat - indemnizația de detașare.
Taxare
Reglementarea diurnelor din Codul muncii se completează însă cu numeroase prevederi din Codul fiscal și nu numai. În discuție, poate cel mai important aspect este legat de deductibilitatea acestor diurne. Codul prevede că diurna de până la 50 de lei/zi este deductibilă, valoare aplicabilă din 2019. În fapt, Codul fiscal se referă la această limită prin raportare la indemnizația acordată bugetarilor (2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizația bugetarilor, care e de 20 de lei).
Pentru salariat, încadrarea în acest plafon înseamnă că nu se aplică nici impozit, nici contribuții sociale.
Atenție! Diurna pentru delegări mai mici de 12 ore este impozabilă.
Documente necesare pentru deducere
Sediul reglementării este aici Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile. Cel mai important document justificativ este, potrivit actului normativ, ordinul de deplasare, întocmit pentru fiecare deplasare, de către cel care face deplasarea.
Al doilea document important este dispoziția de plată către casierie, necesară atunci când suma cheltuielilor făcute e mai mare decât avansul primit. În caz contrar, când cheltuielile au fost mai mici, se întocmește dispoziția de încasare către casierie.
Pentru deplasările externe însă sunt necesare alte documente, exemplificate în acest material.
În weekend cum se acordă diurna?
Discuția nu se poate face aici decât luând în considerare că respectarea prevederilor Codului muncii privind repausul săptămânal este imperioasă chiar și în cazul detașării/delegării.
Muncește sau nu salariatul în acele zile de weekend? Dacă în zilele de sâmbătă și duminică acesta muncește, atunci salariatul primește diurnă pentru acel timp de lucru și are dreptul și la zilele libere în perioada următoare, precum și la sporul de weekend. Dacă pontajul nu relevă însă timp de lucru, atunci pentru zilele respective salariatul primește doar diurnă.
Așadar, dacă deplasarea angajatului include și perioada repausului săptămânal, el are dreptul să primească diurnă și pentru acele zile. Subiectul este detaliat în acest material de un expert contabil.
Acordarea diurnei administratorilor firmei
Și administratorii au dreptul la diurnă, dar e necesar ca ea să fie prevăzută în contractul de mandat/administrare încheiat între societate și cel care o administrează. Plafonul neimpozabil este același ca în cazul salariaților (50 de lei/zi), la fel și celelalte prevederi legale referitoare la acordarea diurnelor.
Diurna pentru șoferii care fac transport internațional
Un conducător auto beneficiază de drepturile salariatului delegat, inclusiv diurna neimpozabilă, în perioada în care este trimis în alt stat membru UE, numai dacă deplasarea acestuia nu se încadrează în situațiile de detașare transnațională.
Diurna în lei pentru deplasări în străinătate
În situatia în care, cele două părți, angajat și angajator, stabilesc astfel (prin contractul colectiv sau individual de muncă), diurna pentru deplasările în străinătate poate fi acordată și în lei, iar angajatorul se raportează la HG nr. 518/1995 pentru a determina dacă diurna externă acordată efectiv este taxabilă, comparativ cu limita neimpozabilă în valută. Și justificarea cheltuielilor este aici diferită - mai multe detalii pe acest subiect, aici.
Tichete de masă - diurnă
Acordarea tichetelor de masă nu este posibilă pe durata delegării sau a detașării în afara localității în care salariații își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare, potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 165/2018.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (0)