avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru

O simpla intrebare: in conditiile in care lucrez in ture,iar turele sint scurtate la 5h 30' in asa fel incit cu orele din weekendul lucrator 11h simbata+11h duminica (din 2 in 2 saptamini) sa rezulte un program de lucru fara ore suplimentare...Totusi orele lucrate in weekend nu trebuiesc platite dublu?Mentionez ca in contr.invdiv.de munca sint trecute 8 ore /zi 5 zile /saptamina cu 2 zile repaus saptaminal.Daca nu mai meg la lucru in weekend pot fi pus absent?Eu stiu totusi ca angajatorul are voie sa modifice programul cu sau fara acordul meu.Corect?
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
unombun, utilizator
Cel mai recent răspuns: unombun , utilizator 12:31, 22 Iulie 2009
(2) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative şi atribuţiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
g) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
h) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
i) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
j) salariul pe bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
l) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;
m) durata perioadei de probă;
mai concret va rog...ca sa inteleaga si cei fara cunostinte in domeniu(in speta eu)...
CAPITOLUL 3 - Modificarea contractului individual de muncă
Art. 41. [modificarea contractului de muncă]
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.+
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.



adica angajatorul are obligatia de a va informa cu privire la clauzele din CIm pe care intentioneaza sa le modifice, iar punctee mentionate la art.41 pot fi modificate doar cu acordul salariatului. Daca nu sunteti de acord nu poate modifica CIm unilateral decat prin delegare sau detasare
si ce inseamna delegare sau detasare?
Ca sa va raspund mai concret in legatura cu intrebarea dvs.
Codul Muncii prevede ca:
Art. 132. [repausul săptămânal]
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).

In situatia dvs, avand in vedere ca aveti un program de lucru inscris in contractul individual de munca iar ulterior nu ati semnat un act aditional de schimbare a acestuia, consider ca puteti fi pus absent, eventual cercetat disciplinar, insa pentru asta exista calea legala de a contesta, angajatorul procedand nelegal.

Alte discuții în legătură

Detasari suciugeorgeta suciugeorgeta titi cumva care sunt regulile in cazul detasarilor.....ce trebuie sa faca firma de la care este detasat salariatul si ce face cea la care este detasat??? (vezi toată discuția)
Schimbarea locului de munca de catre angajator luminar luminar M-ar interesa daca un angajator poate schimba locul de munca al unui angajat fara acordul acestuia si ce sanctiuni risca angajatul daca refuza.(sunt angajatul ... (vezi toată discuția)
Preaviz din cauza detasarii daliladalila daliladalila Am primit decizie de detasare si am hotarat sa imi dau demisia. Am trimis demisia inainte cu 2 zile de plecare (decizia o primisem cu o zi inainte) iar ... (vezi toată discuția)