România este al doilea cel mai mare exportator și importator de grâu din UE în sezonul 2022-2023
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2022-2023, care a început la 1 iulie 2022, au ajuns la data de 21 mai anul curent la 28 de milioane de tone, în creştere cu 13% faţă de cele 24,86 milioane de tone de grâu exportate în aceeaşi perioadă a sezonului 2021/2022, arată datele publicate marţi de Comisia Europeană, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Conform acestor date, Franţa a rămas cel mai mare exportator de grâu moale din UE în acest sezon, cu 9,6 milioane de tone exportate până la data de 21 mai anul curent, urmată de România cu 3,96 milioane de tone. Pe locurile următoare se situează, în ordine, Germania cu 3,53 milioane de tone de grâu exportate, şi Polonia cu 2,85 milioane de tone de grâu exportate.
Pe de altă parte, datele Comisiei mai arată că importurile de grâu moale ale UE au explodat în sezonul actual, cu o creştere de 239% până la 7,9 milioane de tone, comparativ cu 2,35 milioane tone importate în aceeaşi perioadă a sezonului 2021/22. Topul marilor importatori de grâu din UE are pe prima poziţie Spania, cu 3,36 milioane de tone, urmată de România, care a importat 893.000 de tone de grâu moale, şi Polonia, cu importuri de 819.000 de tone de grâu moale. Aproximativ cinci milioane de tone de grâu au fost importate în UE din Ucraina până la data de 21 mai anul curent, faţă de 351.000 de tone în aceeaşi perioadă a sezonului 2021/22.
La porumb, UE a exportat o cantitate de 2,87 milioane de tone până la data de 21 mai anul curent, iar mai mult de jumătate din această cantitate, adică 1,64 milioane de tone, a fost exportată de România. În aceeaşi perioadă, UE a importat 23,9 milioane de tone de porumb, iar o cantitate de 1,34 milioane de tone a fost importată numai de România.
Săptămâna trecută, oficialii operatorului bursier european Euronext au anunţat că se uită spre România, cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană, ca o zonă de livrare fizică pentru contractul său futures pe porumb, în cadrul unei iniţiative destinate creşterii activităţii pentru acest contract.
Guvernul britanic a anunţat marţi noi reguli privind vizele pentru studenţi, inclusiv o limitare strictă a reîntregirii familiei, pentru a reduce imigraţia, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Marea Britanie a înregistrat o imigraţie netă record de o jumătate de milion de persoane între iunie 2021 şi iunie 2022, conform statisticilor oficiale publicate în noiembrie. Noi cifre urmează să fie publicate în această săptămână şi sunt aşteptate cu nerăbdare, deoarece guvernele conservatoare au promis după Brexit să reducă imigraţia, fără succes.
În timp ce universităţile britanice de prestigiu atrag mulţi străini, adesea la preţuri foarte mari, noile restricţii privind vizele pentru studenţi „vor reduce semnificativ migraţia netă prin limitarea posibilităţii ca studenţii străini să aducă membri ai familiei”, a transmis guvernul într-un comunicat.
Aceste măsuri, care vor intra în vigoare în ianuarie, îi privesc pe toţi studenţii „cu excepţia cercetătorilor postuniversitari”. În plus, studenţii străini nu vor mai putea trece de la viza de student la viza de muncă până când nu îşi vor finaliza studiile.
Guvernul promite să acţioneze împotriva „agenţilor lipsiţi de scrupule” care folosesc vizele de student ca rută de migraţie.
În 2022, aproximativ 136.000 de vize au fost eliberate persoanelor aflate în grija unor studenţi străini, în creştere de la 16.000 în 2019, conform cifrelor guvernamentale. „Am asistat la o creştere fără precedent a numărului de persoane dependente de studenţi care sosesc în ţară cu vize. Este timpul să limităm acest drum”, a declarat ministrul de interne de dreapta, Suella Braverman, citată în comunicat.
Ministrul a considerat că noile măsuri reprezintă un „echilibru corect” şi ar permite „pe termen mediu” revenirea migraţiei nete la nivelurile de dinainte de COVID. Problema controlului imigraţiei a dominat dezbaterile din timpul campaniei care a dus la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Dar guvernul conservator nu a reuşit de atunci să reducă numărul imigraţiei legale şi ilegale, în ciuda promisiunii de a recâştiga controlul asupra frontierelor.
În 2022, peste 45.000 de migranţi, un record, au traversat Canalul Mânecii ilegal pentru a ajunge în Regatul Unit. „Oprirea bărcilor” este una dintre cele cinci priorităţi ale premierului Rishi Sunak.
Irlanda va deveni prima țară din lume care va impune etichetarea sanitară a băuturilor alcoolice pentru a avertiza populația cu privire la conținutul caloric, concentrația de alcool, riscurile de cancer și de boli hepatice, precum și asupra pericolelor reprezentate de consumul de alcool în timpul sarcinii, relatează The Guardian.
Ministrul irlandez al sănătății, Stephen Donnelly, a semnat legea luni, 22 mai, și a declarat că așteaptă cu nerăbdare ca și alte țări să urmeze acest exemplu – o perspectivă care i-a îngrijorat pe producătorii de vin din Italia și pe cei din alte câteva state membre ale Uniunii Europene.
Legea ar urma să intre în vigoare din 22 mai 2026, pentru a da timp întreprinderilor să se adapteze la această politică ce preia regulile existente pentru alte produse alimentare și băuturi, a precizat Donnelly.
„Cu aceste informații, putem lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la consumul nostru de alcool. Ambalajele altor produse alimentare și băuturi conțin deja informații despre impactul asupra sănătății și, dacă este cazul, avertismente în privința respectivului impact. Această lege aliniază produsele alcoolice la aceste prevederi”, a explicat ministrul irlandez.
Hildegarde Naughton, ministrul pentru sănătate publică, bunăstare și strategia națională privind drogurile, a declarat că dovezile medicale arată că până și un nivel scăzut de consum de alcool implică un risc de cancer.
Furnizorii de băuturi alcoolice vor fi obligați să afișeze informațiile și avertismentele pe ambalajele produselor și, de asemenea, să îndrume consumatorii către un site de specialitate al Serviciului de Sănătate din Irlanda pentru informații suplimentare privind consumul de alcool.
De asemenea, informații similare vor fi puse la dispoziție în pub-uri și în alte spații în care se comercializează băuturi alcoolice.
Consumul de alcool în Irlanda a atins un nivel maxim în 2001, când o persoană a băut în medie 14,3 litri de alcool pur pe an. Acest procent a scăzut în prezent la 10,2 litri, potrivit Health Research Board.
Comentarii articol (0)