Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
România este al doilea mare exportator de grâu din UE și lider incontestabil la exportul de porumbRomânia este al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, după Franța, și, totodată, principalul exportator de porumb al Uniunii, conform datelor publicate marți de Comisia Europeană, informează Reuters. Astfel, în sezonul 2021/2022, Franța a exportat o cantitate de 8,276 milioane de tone de grâu, iar România o cantitate de 6,388 milioane de tone.
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2021/22, care s-a încheiat la data de 30 iunie, au urcat cu 6,8%, până la 27,47 milioane tone, de la 25,71 milioane tone în sezonul 2020/21, arată datele publicate de Comisia Europeană.
De asemenea, datele Comisiei Europene arată că exporturile de porumb ale UE aproape s-au dublat, ajungând la 5,994 milioane de tone în sezonul 2021/22, de la 2,833 milioane de tone exportate în sezonul precedent.
La acest capitol, România este lider incontestabil în UE în condiţiile în care a exportat 4,298 milioane de tone de porumb, adică peste 71% din totalul de 5,994 milioane de tone de porumb exportate de blocul comunitar în sezonul care tocmai s-a încheiat, informează Agerpres.
Apel către populație de la Apele Române: „Este nevoie să folosim rațional rezervele de apă”Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, precizând, totodată, că nu recomandă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.
"Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine", susţin reprezentanţii ANAR, citați de Agerpres.
ANAR monitorizează continuu volumele din principalele lacuri de acumulare şi asigură gestionarea eficientă a rezervelor de apă.
Prețul petrolului a scăzut cu 10% din cauza îngrijorărilor legate de o posibilă recesiune. În SUA a ajuns sub 100 de dolari barilulPetrolul a înregistrat cea mai proastă zi de tranzacționare din ultimele aproape trei luni, deoarece temerile de recesiune au cuprins piețele, acest lucru ducând la o scădere a livrărilor, potrivit bloomberg.com.
Contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate s-au stabilizat marți la sub 100 de dolari barilul, după o scădere cu peste 8%, cea mai mare din 9 martie. Sentimentul de a lua în considerare o reducere a riscurilor s-a răspândit pe piețe, din cauza îngrijorărilor crescânde că o încetinire a economiei globale va reduce în cele din urmă cererea.
Până la ora 16:10 GMT (18:10 la Paris), țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în septembrie era în scădere cu 9,05%, la 103,23 dolari, după ce scăzuse cu aproape 10%. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în august, a scăzut cu 8,48%, la 99,24 dolari, coborând sub 100 de dolari pe baril.
Comentarii articol (0)