Astfel, termenul-limită pentru depunerea declarației unice, atât pentru venitul estimat pe anul 2023, cât și pentru veniturile realizate în anul 2022, este data de 25 mai 2023, termen până la care trebuie plătite impozitul și contribuțiile sociale aferente anului 2022 (pentru veniturile din 2023, plata taxelor se va face în 2024).
De asemenea, potrivit prevederilor Codului fiscal, persoanele fizice care încep să obțină venituri au obligația legală de a depune declarația 212 în termen de cel mult 30 de zile de la data producerii evenimentului aducător de venituri. Prin urmare, cei care încep să obțină venituri nesalariale după data de 25 mai 2023 au obligația de a depune declarația unică în termen de cel mult 30 de zile de la data producerii veniturilor respective.
În ipoteza în care persoanele fizice nu depun declarația unică până la data de 25 mai, organele fiscale pot aplica sancțiuni contravenționale, în primul rând. Astfel, în conformitate cu reglementările art. 336 alin. (3) din Codul de procedură fiscală, în situația în care persoanele fizice n-au depus la termenul prevăzut de lege declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, atunci acestora li se pot aplica amenzi de la 50 lei la 500 lei. Conform prevederilor art. 338 alin. (3) din Codul de procedură fiscală, persoanele fizice contraveniente pot achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
În al doilea rând, un alt aspect important constă în faptul că la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt reglementate două proceduri aplicabile în cazul nedepunerii la termen a declarației unice sau al depunerii cu date inexacte, ce permit emiterea din oficiu de decizii de impunere, respectiv:
- prima procedură, reglementată prin Ordinul ANAF 2.862/2019, este pentru stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice; aceasta vizează persoanele care n-au depus declarația unică și despre care organele fiscale centrale află că au obținut venituri, permițându-le să recurgă la impunerea din oficiu la impozitul pe venit;
- a doua procedură, reglementată prin Ordinul ANAF 2.547/2019, este pentru stabilirea din oficiu a CAS și CASS datorate; aceasta se referă la persoanele care, deși au depus declarația unică, au precizat că nu vor datora CAS și CASS și, ulterior, au depășit pragul de venituri ce obligă la plata contribuțiilor, dar n-au plătit conform situației reale.
În scopul stabilirii din oficiu a obligațiilor de plată, organul fiscal central va lua în considerare o serie de informații fiscale, cum ar fi:
- informații din alte declarații fiscale depuse anterior;
- decizii de impunere generate de inspecții fiscale anterioare;
- informatii de la terți;
- estimări privind activități efectuate în condiții similare de alți contribuabili;
- normele de venit adoptate prin tranșe de venit.
În al treilea rând, nerespectarea termenului de depunere a declarației unice poate atrage și pierderea calității de asigurat la sănătate de către cei care, prin efectul legii, au fost asigurați până la data de 25 mai 2023. Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, drepturi de proprietate intelectuală etc., care aveau calitatea de asigurat la 31 decembrie 2022, au beneficiat de asigurare până la data de 25 mai 2023.