Mai mult, odată înregistrat, utilizatorul va putea folosi ROeiD pentru a se loga pe diverse site-uri ale instituțiilor din Romania care oferă servicii online, dar nu au o aplicație dedicată.
”Vom putea folosi ROeID în platformele gestionate de instituțiile publice așa cum folosim acum contul Facebook sau Google pentru a ne autentifica în alte platforme private. Platformele digitale guvernamentale vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID”, explică Ministerul Cercetării în comunicatul de presă publicat pe site-ul său.
Autentificarea va putea fi făcută exclusiv online
Până acum, multe dintre serviciile online puse la dispoziție românilor necesitau, totuși, o deplasare la clasicul ghișeu fizic al instituției care le punea la dispoziție pentru identificarea persoanei și activarea contului, situație care nu va mai fi întâlnită la fel de des.
În schimb, prin folosirea noii aplicații, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale.
Practic, ROeID oferă o identitate digitală, facilitând autentificarea nu numai în platformele online administrate de instituții ale statului român, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. ”ROeID este soluția Single Sign On (SSO) a României, prin care cetățenii vor putea utiliza un singur nume de utilizator și o singură parolă pentru toate platformele informatice ale statului. Aplicaţia pune accentul pe centralizarea și securizarea informațiilor – pentru că aici vorbim de identitatea digitală unică a fiecărui cetățean al României”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, preşedintele ADR.
Inclusiv românii din afara țării vor putea beneficia de avantajele lansării acestei aplicații. Conform ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, ”Un român din Diaspora și fără cont bancar în România va putea prin contul creat pe Ghișeul.ro să își rezolve toate problemele privind taxele sau impozitele bancare, plăți la ANAF sau emiterea gratuită a cazierului judiciar. Serviciile care sunt online dar până acum necesitau deplasarea la ghișeu, vor fi disponibile prin ROeID”.
Demersul ADR nu este singular, o inițiativă vizând înmatricularea sau radierea vehiculelor online fiind legiferată de Guvern zilele trecute. Detalii despre aceasta puteți citi pe avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)