ACCES PREMIUM
De ce premium?
Specialistul răspunde
Facilități recapitalizare: Dacă ratează termenul de declarare și plată din 26 iunie, firma pierde bonificațiile?
Ne apropiem de termenul unic temporar pentru declararea și plata impozitelor pe afacerile din 2022. În acest context, există contribuabili care se întreabă dacă pierd facilitățile fiscale pentru recapitalizare (OUG 153/2020) dacă ratează termenul din 26 iunie 2023? Conform specialiștilor, n-ar trebui să se anuleze bonificațiile.
Articolul continuă mai jos
Adriana Stoian, Head of tax la Schoenherr și Asociații SCA, este cea care ne-a furnizat răspunsul:
„Indicatorii necesari pentru determinarea bonificațiilor pentru recapitalizare sunt calculați pe baza datelor din situațiile financiare anuale, fără a fi influențate de depunerea declarațiilor fiscale/plăților de impozite. Deoarece situațiile financiare se depun în termen de 150 zile de la închiderea exercițiului financiar, pentru calcularea bonificațiilor și definitivarea impozitului datorat la nivel de an, a fost modificat termenul de depunere al declarațiilor fiscale relevante, precum și termenul de plată al impozitului.
Mai mult, OUG 153/2020 nu menționează că data de 25 iunie a anului următor celui pentru care se calculează bonificația ar fi un termen de decădere a dreptului de a solicita aplicarea bonificațiilor. Astfel, chiar dacă declarațiile fiscale se depun după acest termen sau dacă plata impozitului se face după acest termen, bonificațiile nu ar trebui anulate. Dacă, însă, se depun declarații rectificative prin care se modifică impozitele de plată, bonificațiile ar trebui recalculate în mod corespunzător.”Anul 2023 este al doilea în care plătitorii de impozit pe profit și de impozit micro pot aplica facilitățile fiscale pentru recapitalizarea companiilor și în care trebuie respectat termenul din 25 iunie (în 2023, se amână automat pentru 26 iunie, pentru că 25 pică duminica).
Iată câteva informații orientative legate de bonificațiile pentru impozitele pe 2022.
Citește mai mult despre
capital social,
capitalizare,
majorare capital social,
recapitalizare firme,
firme decapitalizate,
facilitati fiscale,
impozit micro,
impozit pe profit,
impozit specific
Specialiști citați în acest articol
Adriana Stoian coordonează practica de taxe din cadrul Schoenherr și Asociații. Ea este consultant fiscal autorizat, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul consultanței fiscale și este recunoscută in România în calitate de specialist în domeniul în care activează.
Adriana are o vastă experiență în coordonarea proiectelor fiscale complexe și a oferit consultanță clienților locali și internaționali cu privire la implicațiile fiscale în tranzacții de fuziune și achiziții (M&A), restructurări (ex. divizări, capitalizări, transferuri de active/activități) și litigii fiscale. Înainte de a se alătura Schoenherr în 2021, Adriana a făcut parte din departamentul de consulțantă fiscală al uneia dintre companiile Big4 prezente local, din cadrul unei companii din industria de petrol și gaze și a colaborat cu case de avocatură locală si internaționala. Ea a absolvit examenele organizate de Asociația Contabililor Experți Autorizași din UK ("ACCA") și de asemenea este membră a Camerei Române a Consultanților Fiscali.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)