1. Ce reduceri pot aplica firmele în 2023 pentru impozitele pe 2022
În anul fiscal 2023, societățile pot aplica toate cele trei bonificații prevăzute de OUG 153/2020, bonificația maximă totală fiind de 15%, compusă din:
- bonificația pentru activ net pozitiv și egal cu cel puțin jumătate din valoarea capitalului social - de 2%;
- bonificația pentru creșterea capitalului propriu ajustat al anului 2023 față de anul 2022 - care poate ajunge până la 10%, dacă creșterea depășește 25%;
- bonificația pentru creșterea capitalului propriu ajustat al anului 2023 față de anul 2020 - care este de 3%, dacă procentul minim de creștere este de cel puțin 10%. Dacă societatea este înființată după 2020, anul înființării devine an de bază (cu excepția cazului reorganizărilor).
2. Facilitățile de recapitalizare sunt condiționate de respectarea termenului de declarare și plată din 25 iunie? Teoretic, nu
Indicatorii necesari pentru determinarea bonificațiilor pentru recapitalizare sunt calculați pe baza datelor din situațiile financiare anuale, fără a fi influențate de depunerea declarațiilor fiscale/plăților de impozite.
Deoarece situațiile financiare se depun în termen de 150 zile de la închiderea exercițiului financiar, pentru calcularea bonificațiilor și definitivarea impozitului datorat la nivel de an, a fost modificat termenul de depunere al declarațiilor fiscale relevante, precum și termenul de plată al impozitului. Mai mult, OUG 153/2020 nu menționează că data de 25 iunie a anului următor celui pentru care se calculează bonificația ar fi un termen de decădere a dreptului de a solicita aplicarea bonificațiilor.
Astfel, chiar dacă declarațiile fiscale se depun după acest termen sau dacă plata impozitului se face după acest termen, bonificațiile nu ar trebui anulate. Dacă, însă, se depun declarații rectificative prin care se modifică impozitele de plată, bonificațiile ar trebui recalculate în mod corespunzător.
3. La ce ar trebui să fie atente firmele în 2023 dacă vor să aplice facilitățile de recapitalizare
În primul rând, trebuie avut în vedere că aplicarea bonificațiilor pentru recapitalizare se aplică în funcție atât de nivelul capitalului propriu contabil, cât și de capitalul propriu contabil ajustat. Iar dacă capitalul propriu contabil ține seama de toate elementele contabile care intră în această categorie, capitalul propriu contabil ajustat nu conține o serie de elemente precum capitalul subscris nevărsat, alte elemente de capitaluri proprii (de exemplu, beneficii acordate angajaților sub forma instrumentelor de capitaluri proprii), rezerve din reevaluare, rezultatul reportat cumulat, dacă este pierdere, rezultatul anului curent. Din cauza acestor diferențe în calculul celor doi indicatori, chiar dacă activul net crește de la an la an (de exemplu, dacă societatea obține profituri, dar acestea nu sunt suficiente să acopere pierderile contabile din anii anteriori), din perspectiva aplicării bonificațiilor nu înseamnă că acestea pot fi automat aplicate sau că se poate beneficia de nivelul lor maxim.
Apoi, un alt aspect ce trebuie avut în vedere - bonificațiile se aplică asupra impozitului rezultat după scăderea din impozitul pe profit calculat pentru anul în cauză a creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentând sponsorizare și/sau mecenat, burse private, în limita prevăzută de lege, precum și a costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, sau, după caz, după scăderea din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor a sumelor reprezentând sponsorizare și/sau mecenat, burse private, în limita prevăzută de lege, precum și a costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale.
Bonificațiile se calculează în baza capitalului propriu contabil și capitalului propriu contabil ajustat pentru un anumit an, în baza datelor din situațiile financiare anuale pentru respectivul an. Bonificațiile se aplică asupra impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru întregul an (în cazul micro, dacă bonificația este mai mare decât impozitul pe trimestrul IV, aceasta se scade din impozitul datorat în trimestrele anterioare, prin depunerea unei declarații rectificative). Prin urmare, pe parcursul anului, la calculul impozitului datorat pentru trimestrele I-III, bonificațiile nu se aplică. Mai mult, există o procedură specifică de calcul pentru cazul microîntreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit în timpul anului, în sensul că impozitele se cumulează, se aplică bonificațiile, iar valoarea rezultată se scade din impozitul pe profit, iar diferența rămasă, dacă valoarea bonificațiilor este mai mare, se scade din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, prin depunerea unei declarații rectificative.
Chiar și în cazul în care firma este implicată în procese de reorganizare (fuziuni, divizări), aceasta poate beneficia de bonificații, dar OUG 153/2020 conține o serie de reguli specifice de determinare a capitalului propriu ajustat pentru fiecare tip de reorganizare.
4. Cum se pot pregăti firmele în 2023 pentru accesarea facilităților de recapitalizare în 2024
Pentru accesarea bonificațiilor, firmele care obțin profituri ar trebui să le păstreze în societate și să nu le distribuie către asociați/acționari cu titlu de dividende.
Apoi, se poate avea în vedere conversia împrumuturilor acordate de asociați/acționari în capital social, respectiv primă de emisiune, dacă este cazul.
Dar astfel de măsuri nu ar trebui analizate doar din perspectiva beneficiilor fiscale (scăderea impozitelor de plată), ci ar trebui analizate și corelate cu interesele tuturor stakeholder-ilor într-o societate.
Comentarii articol (0)