Cu ocazia recentei
conferințe organizate de avocatnet.ro pe tema noii legi a dialogului social,
Anca Iulia Zegrean - Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii, Biriș Goran SPARL - a explicat cum funcționează contractele colective la nivel sectorial. De principiu, angajatorii n-ar trebui să se teamă de riscul că încheierea unui CCM la nivelul sectorului de activitate în care funcționează îi va obliga în mod automat să-l aplice.
„CCM-ul la nivel sectorial se aplică angajatorilor care au participat la negociere și au semnat acest contract, existând posibilitatea de aderare ulterioară a angajatorului din sectorul respectiv. Există o singură posibilitate prevăzută de lege de extindere a unui CCM sectorial la nivelul tuturor angajatorilor din sector, însă e vorba de situația în care organizațiile patronale semnatare cumulează împreună mai mult de 35% din numărul total al angajaților din sectorul respectiv; în acest caz, aplicarea CCM sectorial nu e, de plano, la toți jucătorii din sectorul respectiv, ci trebuie să obțină un aviz de la Consiliul Tripartit și, mai departe, Guvernul trebuie să dea o HG prin care stabilește că acest CCM se aplică la toate entitățile din sector.
Mai avem și o situație aparte în cazul în care au existat angajatori care au participat la negocierea CCM sectorial, însă refuză semnarea contractului: salariații au posibilitatea de a le forța mâna prin declanșarea unui conflict colectiv de muncă. Putem avea situația în care anumiți angajatori nu au participat efectiv la negociere, însă salariații lor, fiind membrii în sindicate, au participat în mod indirect (prin sindicatele sau federațiile din care fac parte sindicatele respective): în acest caz, acești salariați pot solicita angajatorului să adere la CCM-ul sectorial, având posibilitatea de a declanșa apoi un conflict colectiv.
CCM-ul la nivel de sector este public, se publică în Monitorul Oficial și chiar pe pagina de internet a Ministerului Muncii, tocmai pentru a da posibilitatea angajatorului din sector de a consulta CCM-ul și de a adera ulterior”, a explicat Anca Zegrean în cadrul conferinței.
Între timp, adică de la explicațiile oferite în conferința avocatnet.ro și până acum,
Legea dialogului social a primit o serie de modificări importante. Printre acestea, unele care vizează și negocierea la nivel de sector de activitate. Clarificări și completări au fost aduse inclusiv prevederii care indică cum se face aderarea la un CCM sectorial:
„La contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de negociere colectivă sau la nivel de grup de unităţi, organizaţiile patronale sau angajatorii care nu sunt semnatare/semnatari ale/ai contractelor colective de muncă pot adera ulterior la acestea în baza unei solicitări scrise adresate părţilor semnatare ale contractului colectiv de muncă la acel nivel. Solicitarea de aderare se transmite şi depozitarului”, prevede acum legea cu modificările aduse de OUG nr. 42/2023.
Clauzele specifice fiecărei categorii de IMM-uri
OUG 42 a venit însă și cu prevederi noi în Legea 367. De pildă, pentru a se asigura o protecție extinsă a capitalului românesc, format preponderent din IMM-uri, s-a introdus prevederea conform căreia, în toate contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de negociere colectivă sau la nivel național, să se insereze clauze specifice aplicabile fiecărei categorii de IMM-uri. Desigur, asta e valabil în condițiile în care în sectorul de negociere colectivă există sau se înființează IMM-uri; dacă în CCM-ul încheiat la nivel de sector de negociere colectivă sau național, nu se introduc clauze specifice fiecărei categorii de IMM-uri, IMM-urile respective nu au obligația aplicării acelui CCM, iar CCM-ul va fi respins la înregistrare.
„
În toate contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de negociere colectivă sau naţional se introduc clauze specifice aplicabile fiecărei categorii de întreprinderi mici şi mijlocii, denumite în continuare IMM, definite în conformitate cu Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare”, scrie, mai exact, în cea mai recentă versiune a Legii dialogului social.
Firește că noile prevederi ridică deja unele semne de întrebare. De pildă,
Raluca Dimitriu, profesor universitar de drept al muncii
remarca recent că nu există precizări privind conținutul acestor clauze specifice și că ar putea fi vorba inclusiv de prevederi marginale în respectivele contracte. Totodată, este neclară specificația privind sectoarele unde se există „se înființează IMM-uri”.
Comentarii articol (0)