ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificare
Trecerea de la micro la profit se face, în 2023, începând cu trimestrul în care se depășește limita de venituri sau în care firma rămâne fără salariat
Conform regulilor noi pentru ieșirea din regimul de impozitare micro în cursul anului fiscal, trecerea la impozit pe profit se face începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită o condiție anume a regimului micro. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla dacă se depășește limita de venituri de 500.000 de euro, dacă firma rămâne fără salariatul obligatoriu sau dacă ponderea veniturilor din consultanță și/sau management este mai mare de 20% din totalul veniturilor.
Articolul continuă mai jos
Venim cu aceste clarificări în contextul în care în spațiul public au apărut recent nelămuriri legate de
momentul exact de la care o microfirmă este obligată să aplice impozitul pe profit, ca urmare a neîndeplinirii uneia sau mai multor condiții ale regimului micro. Regulile de schimbare a regimului de impozitare în cursul anului fiscal, din cadrul
Codului fiscal, au fost schimbate, ca urmare a apariției
OG 16/2022, de la 1 ianuarie 2023, odată cu
reformarea regimului microîntreprinderilor.
Iată care sunt, mai precis, cazurile care pot să apară în practică în timpul anului:1. Se obțin venituri mai mari de 500.000 de euro sau se depășește limita veniturilor din consultanță și/sau management. Microfirma trebuie să treacă la impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit limita de 500.000 de euro. La fel se întâmplă și dacă ponderea veniturilor din consultanță și/sau management (cu excepția firmelor de consultanță fiscală), în veniturile totale, este de peste 20%. Cele două limite fiscale se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal.
2. Nu mai este îndeplinită condiția de a avea cel puțin un salariat. La fel - microîntreprinderea trebuie să treacă la impozit pe profit începând cu trimestrul în care a intervenit schimbarea. Prin excepție, dacă e vorba de o firmă cu un singur salariat, al cărui raport de muncă încetează,
condiția legală se consideră îndeplinită dacă acesta este înlocuit în maximum 30 de zile de la încetarea raportului de muncă (dacă noul angajat are contract pe perioadă nedeterminată sau contract pe perioadă determinată de minimum 12 luni).
3. O microfirmă începe să desfășoare anumite activități. Aceasta trebuie să treacă la impozit pe profit tot din trimestrul în care intervine schimbarea. Este vorba de activități în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor, reasigurărilor și pieței de capital (inclusiv activități de intermediere în cele trei domenii), în domeniul jocurilor de noroc sau în domeniul explorării, dezvoltării, exploatării zăcămintelor de petrol și gaze naturale.
4. Se încalcă regula deținerii a maximum trei microfirme de către un singur acționar/asociat. În această situație, trebuie să se stabilească microfirma/ele care trebuie să treacă la impozit pe profit începând cu trimestrul în care a apărut încălcarea.
Așadar, în toate cazurile de mai sus, schimbarea de regim este necesară începând cu trimestrul în care a intervenit o schimbare. Iar calculul și plata impozitului pe profit se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul în care a/au intervenit schimbarea/ările. Dacă o condiție a regimului micro nu mai este îndeplinită din luna iunie 2023, de exemplu, microfirma trebuie să aplice impozitul pe profit începând cu 1 aprilie 2023.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.