Potrivit instituției, în prezent, atunci când vine vorba de investițiile transfrontaliere în cadrul Uniunii Europene, multe state membre impun taxe pe dividende pentru acțiuni și taxe pe dobânzi pentru dividende plătite investitorilor străini. De multe ori, investitorii sunt obligați să plătească impozit pe venit în țara lor de rezidență pentru aceleași venituri.
Pentru a evita dubla impunere, unele țări au încheiat tratate referitoare la dubla impunere, prin care împart dreptul de impozitare între țara sursă și țara de rezidență. Aceste tratate pot oferi investitorilor străini o rată mai mică a impozitului pe venit sau chiar scutire de impozit în țara în care se aplică.
Însă, procedurile de rambursare a acestor impozite sunt lungi, costisitoare și complexe și considerabil diferite în fiecare stat membru. În momentul de față, conform unei analize a Comisiei Europene, 450 de documente administrative diferite există la nivelul Uniunii în această materie.
Un certificat digital de rezidență fiscală comun în UE, explică CE, va face ca procedurile de acordare a scutirilor de impozite să fie mai rapide și mai eficiente. De exemplu, investitorii transfrontalieri în UE vor avea nevoie doar de un singur certificat de rezidență fiscală digital pentru a solicita mai multe rambursări în același an calendaristic, care ar trebui emis în termen de o zi lucrătoare după depunerea unei cereri. În baza acestui certificat, două dintre procedurile cele mai greoaie vor fi grăbite: scutirea de impozite la sursă și rambursarea impozitelor. Noul cadru de reglementare va facilita, pe de o parte reținerea impozitelor dar, în același timp va ajuta la evitarea dublei impuneri.
Pe de altă parte, autorităție fiscale vor beneficia de o imagine clară a lanțurilor financiare, putând verifica mai ușor eligibilitatea investitorilor pentru scutiri sau reduceri de impozite, iar rambursarea impozitelor va putea fi acordată într-un mod mai corect, micșorându-se astfel riscurile de evaziune fiscală.
Mairead McGuinness, comisar pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital: ”Procedurile fiscale disparate și în marea lor majoritate pe suport de hârtie sunt costisitoare și frânează investițiile în cadrul pieței unice. Investitorii de retail sunt cei mai afectați, întrucât 70 % dintre ei nu solicită rambursarea impozitului la care au dreptul. Pe lângă combaterea fraudei fiscale, această propunere facilitează demersurile de solicitare a rambursării impozitului prin reducerea birocrației și simplificarea și accelerarea procesului, atât pentru investitori, cât și pentru autoritățile fiscale. Propunerea elimină un obstacol din calea creării unei piețe unice de capital, aducând astfel o contribuție importantă la uniunea piețelor de capital”.
Odată adoptat de Consiliul UE și Parlamentul European, demersul Comisiei ar urma să devină o directivă, care este obligatorie pe tot teritoriul UE, astfel că va trebui implementată de toate statele membre. Termenul estimat de intrare în vigoare a reglementărilor referitoare la certificatul digital de rezidență fiscală este de 1 ianuarie 2027.
Comentarii articol (0)