România are peste 2 miliarde de metri cubi de gaze în depozite
România a ajuns vineri la o cantitate de gaze naturale înmagazinate de 2,06 miliarde mc, ceea ce reprezintă 65% din capacitatea totală de înmagazinare, conform datelor furnizate de directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
„Azi, 23 iunie, România are înmagazinate 2,06 miliarde metri cubi gaze, cu un procent de 65% din capacitatea totală de înmagazinare, de 3,170 miliarde, cu 845 milioane metri cubi mai mult faţă de aceeaşi dată a anului trecut”, a precizat Ion Sterian, potrivit Agerpres.
Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu afirma, la începutul lunii iunie, că în septembrie depozitele de înmagazinare ar putea ajunge la 100% grad de umplere.
„Noi trebuie să ne obişnuim cu ideea că România va deveni exportator net de gaze la sfârşitul lui 2026. Să nu uităm că vom fi exportatori de gaze, iar gazele intră şi ies din România. Depozitele noastre în momentul de faţă sunt peste 60%. Sunt peste 1,9 miliarde metri cubi. Estimez că în septembrie stăm la 100%”, spunea pe 8 iunie Virgil Popescu.
Cum va arăta mega proiectul care va face ca România să fie cel mai mare producător de gaze din UE
Cele două zăcăminte de gaze naturale care vor fi exploatate în cadrul proiectului Neptun Deep din Marea Neagră - Domino 1 și Pelican Sud se află la aproximativ 170 de km de țărm, în ape cu o adâncime de 1 km. Vor fi instalate 3 centre de foraj pe fundul mării iar gazele extrase vor fi procesate pe o platformă de 200 de metri înălțime, fără echipaj, urmând să fie transportate printr-o conductă de 160 de km într-o stație de măsurare.
„Prima descoperire în zona de apă adâncă din Marea Neagră a avut loc în 2012. Zăcământul «Domino 1» este la 170 de km de țărm în ape cu o adâncime de 1 km. Activitățile ulterioare de explorare au identificat un alt zăcământ - Pelican Sud. La 1 km sub nivelul mării, presiunea este de 100 kg/cm pătrat iar pentru instalarea echipamentelor submarine se vor folosi tehnologii de ultimă generație. Pentru zăcământul «Domino» vor fi două centre de foraj. Fiecare cap de coloană are aproximativ dimensiunea unei camionete. Ambele centre de foraj sunt conectate la o platformă offshore. Zăcământul «Pelican Sud» are centrul de foraj mai aproape de platformă. Înălțimea platformei de gaze naturale va depăși 200 de metri. Platforma nu este prevăzută cu echipaj, își generează propria energie, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Pentru a confirma siguranța și eficiența operațiunilor, vor fi efectuate inspecții periodice.
Gazele naturale necesită operațiuni minime de tratare înainte de a fi transportate către uscat printr-o conductă nouă de 160 de km. De-a lungul acesteia va fi instalat un cablu de fibră optică ce permite monitorizarea și controlul platformei de la distanță. Pe măsură ce se apropie de țărm, conducta va fi îngropată. Folosind tehnologii de ultimă generație, conducta va subtraversa plaja fără a perturba mediul înconjurător. Aceasta va rămâne îngropată până ajunge la o stație de măsurare a gazelor naturale de mici dimensiuni, aflată la peste 1 km distanță de malul mării. Gazele naturale sunt preluate acum în Sistemul Național de Transport”, conform prezentării OMV Petrom.
Guvernul va aproba în şedinţa de săptămâna viitoare o schemă de susţinere pentru industria materialelor de construcţii, printr-un act normativ care va fi analizat joi, de Executiv, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„Pe ordinea de zi avem încă o prioritate a Guvernului, deja anunţată introdusă în prima lectură, vorbim despre schema de susţinere pentru industria materialelor de construcţii. Susţinem producţia internă ca să fim siguri că la şantierele de autostrăzi şi la toate celelalte mari obiective aflate în desfăşurare vom avea o materie primă constantă la preţuri corecte. În acest moment, România importă jumătate din materia primă folosită în obiectivele publice. Este evident că trebuie să venim cu anumite soluţii, mai ales că aceste materiale de construcţii sunt furnizate constructorilor după trei sau şase luni”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, în cadrul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.
Premierul a accentuat că prin această măsură ritmul implementării investiţiilor ar urma să crească, precizând că vineri va avea o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri din domeniu.
„Mâine, voi avea cu alţi miniştri o întâlnire cu marii actori din domeniu. Vom vedea dacă dânşii vor veni cu anumite modificări sau adăugări la această ordonanţă. Şi săptămâna viitoare va fi aprobată în şedinţa de guvern”, a declarat Ciolacu.
Comentarii articol (0)