Asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale reprezintă o asigurare de persoane, face parte din sistemul de asigurări sociale, este garantată de stat și cuprinde raporturi specifice prin care se asigură protecția socială a salariaților împotriva diminuării sau pierderii capacității de muncă și decesului acestora ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.
Acest tip de asigurare este caracterizat de faptul că angajatorul o plătește, însă beneficiarul este salariatul, iar dreptul se naște, practic, din prima secundă a raportului de muncă, nefiind impusă o condiție privind un stagiu minim de cotizare.
Notă: 0,1125% din salariul brut se duce la fondul pentru accidente de muncă și boli profesionale.
1. Indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncăCuantum:
- 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele șase luni anterioare manifestării riscului;
- 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele șase luni anterioare manifestării riscului, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale.
Durata de acordare:
- 183 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical;
- prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, în funcție de evoluția cazului și de rezultatele acțiunilor de recuperare, conform procedurilor stabilite de CNPP.
Plătitor:
- Angajatorul – primele 3 zile
- Asigurătorul – din a 4-a zi
Condiții de acordare: pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă sau pierderea totală a capacității de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
3. Pensie de urmașCondiții de acordare: soțului supraviețuitor, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
4. Despăgubiri în caz de decesCondiţii de acordare: singură persoană, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul, în condițiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedește ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Cuantum: patru salarii medii brute, valoarea acestui salariu fiind comunicată de Institutul Național de Statistică.
5. Rambursarea unor cheltuieli, cum ar fi:- transportul de urgenţă, în cazuri temeinic justificate, când salvarea victimei impune utilizarea altor mijloace decat cele uzuale;
- confecţionarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor dentare și oculare, în situaţia în care acestea au fost deteriorate în urma unui accident de muncă soldat cu vătămari corporale.
- aplicarea dispozitivelor medicale implantabile prin intervenţie chirurgicală în vederea recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice cauzate de accidente de muncă şi boli profesionale
Reprezintă o sumă fixă în bani ce se acordă integral, o singură dată, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizaţii la care este îndreptăţit asiguratul, şi nu este luată în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
Condiţii de acordare: asiguraţilor care, în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20-50%.
Cuantum: în funcţie de gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată la data confirmării caracterului profesional al accidentului sau al bolii.
Dacă până acum vorbim de prestații cerute în mod uzual, următoarele trei prestații nu au fost solicitate și niciun salariat nu a beneficiat de ele, conform unor date recent puse la dispoziție de Casa Națională de Pensii Publice:
7. Indemnizație pe durata cursurilor de calificare sau de reconversieCondiții de acordare:
- la solicitarea asiguraților care, deşi nu şi-au pierdut complet capacitatea de muncă, nu mai pot desfăşura activitatea pentru care s-au calificat, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale;
- numai dacă persoana asigurată nu beneficiază, pe durata cursurilor de calificare sau de reconversie, de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă sau de pensie de invaliditate gradul III, acordată potrivit legii;
- numai dacă persoana asigurată respectă dispoziţiile asiguratorului cu privire la:
- instituţia la care urmează să se desfăşoare cursul;
- programul de instruire;
- modalitatea de absolvire.
Cuantum: 70% din salariul de bază brut al persoanei asigurate, avut la data survenirii accidentului de muncă sau a bolii profesionale.
8. Indemnizaţia pentru trecerea temporară în alt loc de muncăCondiţii de acordare:
- dacă venitul salarial brut lunar realizat de asigurat la noul loc de muncă este inferior mediei veniturilor sale lunare din ultimele 6 luni, calculate de la momentul depistării afecţiunii;
- la propunerea medicului curant, cu avizul medicului asiguratorului, pentru cel mult 90 de zile într-un an calendaristic, în una sau mai multe etape.
Cuantum: diferenţa dintre media veniturilor salariale din ultimele 6 luni si venitul salarial brut realizat de asigurat la noul loc de munca, fără a se depăşi 25% din baza de calcul.
9. Indemnizaţia pentru reducerea timpului de muncăCondiții de acordare:
- se acordă asiguraților care, urmare unui accident de muncă sau boală profesională, nu mai pot realiza durata normală de muncă;
- la propunerea medicului curant, cu avizul medicului asiguratorului, pentru cel mult 90 de zile într-un an calendaristic, în una sau mai multe etape.
Cuantum: diferenţa dintre media veniturilor salariale din ultimele 6 luni şi venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de muncă, fără a se depăşi 25% din baza de calcul.
Comentarii articol (0)