Detalii privind condițiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate care vor intra în vigoare începând de mâine pot fi citite aici.
Asigurații beneficiază în mod gratuit de un pachet de servicii medicale de bază, care include echipamente al căror rol este acela de a îmbunătăți viața pacienților, acoperind o gamă variată de astfel de dispozitive: proteze din domeniul ORL, proteze stomii, cele pentru retenție sau incontinență urinară, proteze pentru membre, încălțăminte ortopedică, orteze pentru coloana vertebrală sau membre, echipamente pentru oxigenoterapie și ventilație noninvazivă, pentru terapia cu aerosoli, dispozitive de mers și proteze externe de sân etc.
Această aparatură medicală poate fi acordată pacienților în mod temporar sau pe o perioadă nedeterminată, în baza recomandării medicale.
În principiu, costul acestor dispozitive este acoperit de catre Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în baza contractului de asigurat al pacientului. Totuși, în situația în care dispozitivele medicale respective au un preț mai mare decât cel prevăzut în normativele CNAS, există posibilitatea ca asiguratul să suporte o contribuție personală.
Mai mult, calitatea de asigurat oferă nu numai posibilitatea de a achiziționa aceste tehnologii, dar și de a le înlocui, conform unui calendar specific, care variază în funcție de natura afecțiunii, a aparatului, de starea fizică a pacientului și, nu în ultimul rând, de vârsta acestuia. Ca regulă generală, copiilor de până în 18 ani li se pot înlocui sau schimba aceste dispozitive înainte de termenul standard prevăzut pentru fiecare dintre acestea.
Procedura de obținere a unei proteze sau dispozitiv
Procedura de obținere a acestor dispozitive presupune depunerea unei cereri la casa de asigurări de sănătate, însoțită de următoarele documente:
- copie a actului de identitate,
- prescripția medicală pentru dispozitiv,
- certificatul de încadrare în grad și tip de handicap pentru echipamentele pentru oxigenoterapie și ventilație noninvazivă (dacă este cazul),
- pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani, se atașează prescripția medicală pentru dispozitiv, cu specificarea domiciliului copilului și copia certificatului de naștere.
În situația în care cererile pentru dispozitive depășesc fondurile lunare aprobate, casa de asigurări va alcătui liste de priorități, pe categorii de dispozitive iar decizia va fi emisă atunci când fondul aprobat permite decontarea dispozitivului, în ordinea listei de priorități.
Pentru a intra în posesia dispozitivului, asiguratul, o rudă de gradul I sau II, soțul sau soția acestuia sau reprezentantul său legal trebuie să se adreseze unuia dintre furnizorii de dispozitive care au un contract încheiat cu casa de asigurări de sănătate, prezentând decizia emisă de aceasta și prescripția medicală. De asemenea, aceste documente pot fi transmise furnizorului și prin poștă sau curierat.
În cazul în care asiguratul dorește să schimbe furnizorul sau tipul de dispozitiv recomandat pentru afecțiunile menționate, acesta trebuie să urmeze din nou procedura de obținere a unei noi decizii din partea casei de asigurări de sănătate.
avocatnet.ro continuă seria de materiale informative cu privire la serviciile medicale la care cetățenii români au acces în baza calității lor de asigurat. Celelalte materiale scrise pe această temă pot fi accesate aici.
Comentarii articol (1)