Scopul proiectului legislativ ce, după ce a fost aprobat de Guvern, merge acum la Parlament este modificarea OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România. Mai exact, se introduce în ordonanță o nouă prevedere, care va permite solicitarea unei vize pentru reîntregirea familiei și străinilor “membri de familie ai cetățenilor români, care au întemeiat cu aceștia o viață de familie pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene”.
Apoi, proiectul de lege stabilește că solicitarea de viză depusă de cei amintiți mai sus va trebui să fie însoțită de certificatul de căsătorie, document ce trebuie să fie înregistrat în alt stat membru al UE.
De asemenea, viitoarea lege modifică și prevederi legate de prelungirea dreptului de ședere în cazul străinilor membri de familie ai unui cetățean român ce are domiciliul sau reședința în România.
Astfel, prelungirea dreptului de ședere va fi permis străinilor membri de familie ai cetățenilor români, care au întemeiat cu aceștia o viață de familie pe teritoriul unui stat membru al UE, dacă:
- prezintă pașaportul valabil;
- prezintă certificatul de căsătorie eliberat în statul membru al Uniunii Europene unde s-a încheiat căsătoria;
- nu există o stare de bigamie sau de poligamie, în cazul căsătoriei;
- prezintă cartea de identitate a cetățeanului român al cărui membru de familie este străinul.
Practic, va fi eliminată condiționarea acordării dreptului de ședere pentru membrul de familie al unui cetățean român căsătorit în alt stat membru al Uniunii Europene de transcrierea în registrul național de stare civilă a certificatului de căsătorie între persoane de același sex.
După cum este subliniat în expunerea de motive a proiectului legislativ, “modificarea propusă are în vedere doar înlăturarea cerinței transcrierii certificatului de căsătorie, exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene”.
"În concret, conform prevederilor actului normativ, persoanele care nu au cetățenia română, căsătorite pe teritoriul altui stat al Uniunii Europene cu un cetățean român de același sex, pot solicita, dacă este cazul, viză pentru intrarea în România, respectiv drept de ședere pe teritoriul țării noastre, în condițiile legii, având ca motiv continuarea vieții de familie alături de cetățeanul român", transmite MAI.
În fine, proiectul stabilește și străinii exonerați de la obligația obținerii vizei, în situația celor cărora le încetează dreptul de ședere ca urmare a nerespectării scopului declarat la intrarea pe teritoriul României ori a încălcării reglementărilor referitoare la angajarea în muncă a străinilor, astfel încât și în cazul acestora să fie opozabil termenul pentru plecare voluntară (15 zile de la comunicarea deciziei de returnare).
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)