[ link extern ]
MOBILITATEA
Cetăţenii străini cu un drept de şedere în România au dreptul de a călători în afara graniţelor ţării, cu precădere în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, în
anumite condiţii, în funcţie de tipul permisului de şedere pe care îl deţin.
Cum pot să călătoresc în străinătate, dacă sunt cetățean străin, membru de familie al unui cetățean român și am un permis de ședere temporară sau pe termen lung în România?
Puteți călători în Uniunea Europeană, fără viză, doar în cazul în care sunteți membru de familie al unui cetățean român (părinte/soț sau soție/copil până în 21 de ani) și dețineți un permis de ședere temporară sau pe termen lung, acordat membrilor de familie ai cetățenilor români.
În acest sens se recomandă ca pe parcursul călătoriei:
•
Să fiți însoțit de cetățeanul român (obligatoriu în cazul cetățenilor străini căsătoriți cu cetățeni români, care au un drept de ședere temporară în baza căsătoriei).
• Să aveți acte doveditoare care atestă legătura de rudenie cu cetățeanul român (certificat de naștere sau de căsătorie).
• Să aveți permisul de ședere valabil, eliberat de IGI și pașaportul național.
• Să nu stați în statul de destinație mai mult de 3 luni.
După această perioadă aveți obligația de a obține un drept de ședere în statul respectiv, în conformitate cu scopul pentru care vă aflați acolo (muncă, reîntregirea familiei, studii etc.).
IMPORTANT: Cetățenii străini care au un drept de ședere în România, obținut în baza căsătoriei cu un cetățean român, nu pot sta în afara granițelor țării pentru o perioadă mai mare de 6 luni, cu excepția situațiilor în care aceștia dovedesc faptul că le-a fost imposibilă
întoarcerea în România la expirarea acestei perioade. În caz contrar, cetățeanul străin își va pierde dreptul de ședere pe teritoriul României, fiind nevoit să aplice pentru o viză de lungă ședere pentru a putea reveni în țară.
ATENŢIE! Dacă sunteţi titularul unui drept de şedere pe termen lung şi călătoriţi în străinătate, dreptul de şedere vă poate fi retras dacă staţi în afara ţării pentru o perioadă mai lungă de 12 luni consecutive (un an). În această situaţie, chiar dacă documentul dumneavoastră nu a expirat, nu veţi mai avea dreptul de a intra în România decât după ce obţineţi o viză de la o misiune diplomatică din străinătate.
(!) Nu pierdeţi dreptul de şedere pe termen lung în România dacă în perioada de absenţă de pe teritoriul
Cum se poate călători în Uniunea Europeană ca cetățean străin cu permis de ședere temporară sau pe termen lung, eliberat de autoritățile române?
Ca cetățean străin cu un drept de ședere în România, indiferent de scopul pentru care vi s-a acordat acest drept (excepție: membrii de familie ai cetățenilor români, persoanele cu o formă de protecție, apatrizii) va trebui să obțineți o viză de intrare în majoritatea statelor Uniunii Europene. În acest sens, vă recomandăm să vă interesați la misiunile diplomatice ale statului în care doriți să călătoriți cu privire la obligativitatea obținerii unei vize și eventual, la tipul de viză pe care îl veți putea obține. ţării aţi avut un drept de şedere temporară (de exemplu,pentru muncă, studii etc.) pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. În acest caz, perioada de absenţă nu trebuie să depăşească 6 ani consecutivi.
IMPORTANT: Cetățenii străini care au obținut o viză pentru a călători într-o altă țară trebuie să se asigure că perioada petrecută acolo nu va afecta menținerea scopului pentru care persoana a obținut un drept de ședere în România. În cazul în care absența de pe teritoriul României este prea mare, permisul dumneavoastră de ședere poate fi revocat.
Sunt de parere ca autoritatile au procedat corect. In cazul dvs nu era vorba de un tranzit ci de o sedere mai mare.