Buna ziua, m-ar putea ajuta cineva cu un raspuns la o intrebare ce pare a fi un foarte mare tabu in Romania. Dilema mea este urmatoare: in momentul de fata sunt casatorita cu o persoana de acelasi sex, casatoria fiind oficiata intr-o tara membra a U.E. si as dori sa aflu daca este posibil sa imi trec sotia pe asigurarea mea de sanatate - in ciuda faptului ca certificatul de casatorie nu poate fi transcris in Romania si nu este in intregime/aproape deloc recunosc.
Cata vreme Romania nu recunoaste casatoriile cu persoane de acelasi sex , din punctul de vedere al legii romane NU va este sotie . Prin urmare , nu poate fi coasigurata dvs.
Da, insa ce au facut ai nostri a fost sa implementeze niste amendamente la OUG 194/2002 in ceea ce priveste libera circulatie.
Insa deocamdata nu s-a pus problema transcrierii certificatelor de casatorie intre persoanele de acelasi sex in registrul de stare civila. Si nu se va putea face asta pana cand in Romania casatoria intre persoanele de acelasi sex va fi legala.
Pentru moment, casatoria intre persoanele de acelasi sex este interzisa in Romania.
Articolul 277 - Cod Civil
Interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria
(1) Este interzisă căsătoria dintre persoane de același sex.
(2) Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România.
(3) Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România.
(4) Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rămân aplicabile.
Prin decizia Curtii Constitutionale nr. 534 din 18 iulie 2018, publicată în MOO nr. 842 din 3 octombrie 2018, s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil, constatându-se că acestea sunt constituționale în măsura în care permit acordarea dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul european, soților - cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene și/sau cetățeni ai statelor terțe - din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene.
Strain,apatrid
saed
buna ziua,sunt strain traiesc in romania,sunt apatrid,nu detin o cetatenie nici o tara,acum sunt casatorit cu o romanca ,vreau sa stiu daca am acelasi drept ca ... (vezi toată discuția)