Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 3 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,07 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,45%, în această săptămână, în comparaţie cu săptămâna anterioară.
Capitalizarea bursieră a ajuns la 214,840 miliarde de lei, în perioada 3-7 iulie 2023, în creştere de la 211,766 miliarde de lei, în perioada 26 - 30 iunie 2023, potrivit datelor publicate de BVB, consultate de Agerpres.
Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 9,578 miliarde de lei, în urcare faţă de 225,889 milioane de lei, în săptămâna anterioară, dar trebuie menţionat că joi a fost înregistrată oferta Hidroelectrica (simbol H2O). Începerea tranzacţionării acţiunilor Hidroelectrica pe BVB va avea loc pe data 12 iulie 2023.
Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 12.639,57 puncte.
Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, cu tranzacţii de 76,385 milioane de lei şi o scădere a preţului cu 3,91%.
Europa va avea nevoie de investiţii de peste 700 miliarde de euro pe an pentru a-şi îndeplini obiectivele privind tranziţia energetică, pentru combaterea schimbărilor climatice, se arată într-un raport publicat de Comisia Europeană.
„Per total, vor fi necesare investiţii suplimentare de aproximativ 620 miliarde de euro anual pentru îndeplinirea obiectivelor din Pactul Verde (Green Deal) şi REPowerEU plan, şi încă 92 miliarde de euro vor fi necesari pentru obiectivele din «Net-Zero Industry Act» în perioada 2023-2030”, se arată în raportul privind previziunile strategice din 2023, consultat de Reuters, potrivit Agerpres.
Reglementarea UE anunţată în martie „Net-Zero Industry Act” este menită să majoreze fabricarea produselor tehnologice nepoluante şi să contracareze subvenţiile masive acordate de Statele Unite şi China.
„Banca Europeană de Investiţii (BEI ar trebui să acorde un sprijin mai puternic pentru investiţiile strategice în domenii cheie, cum ar fi tehnologia verde şi bio, precum şi materiile prime, în special pentru proiectele de vârf”, a adăugat Sefcovic, cerând investiţii ţintite din partea sectorului public, inclusiv din bugetele naţionale şi fondurile europene.
Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin care permisul de conducere eliberat pentru categoria B este valabil şi în cazul anumitor tipuri de motociclete.
„La data de 24 iunie 2023, Parlamentul României a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (PL-x nr. 552/2019).
Legea completează art. 241 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, în sensul acordării dreptului posesorilor permiselor de conducere eliberate pentru categoria B de a conduce și motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1. De asemenea, sunt instituite anumite condiții pentru deținătorii permiselor de categoria B care doresc să conducă și motociclete de tipul celor anterior menționate.
Pentru a beneficia de acest drept, deținătorii permiselor trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniți, permisul pentru categoria B obținut de minimum 3 ani și să facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule. Reglementarea este în acord cu dispozițiile art. 6 alin. (3) lit. b) din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere.
În vederea evitării unor dificultăți în aplicare, considerăm că legea se impune a fi reexaminată de Parlament pentru motivele expuse în cele ce urmează, fiind necesar a fi corelată cu ansamblul reglementărilor existente.
Comentarii articol (0)