Potrivit unui comunicat de presă recent, AVR a atenționat că își modernizează sistemele informatice, astfel că firmele care importă bunuri vor avea nevoie de semnătură electronică pentru a derula activitățile vamale. Decizia vine și ca urmare a prevederilor OUG 38/2020, care obligă autoritățile și instituțiile publice să primească online documentele electronice trimise de persoanele fizice și juridice.
„În acest scop, pentru a respecta principiile digitalizării şi pentru a urma standardele de securitate, vă aducem la cunoștință faptul că declarațiile se vor transmite în noile sisteme de declarare semnate cu semnatură electronică. Pentru ca formalitățile vamale prin birourile vamale stabilite în România să se desfășoare prin mijloace electronice în deplină siguranță și în condiții de legalitate, este necesar ca operatorii economici (declaranți, reprezentanți, titulari de tranzit) să procedeze la achiziționarea de certificate digitale calificate”, scrie în comunicat, cu precizarea că lista completă a emitenților acestor certificate poate fi consultată aici.
Deoarece comunicatul este destul de vag, avocatnet.ro a solicitat AVR informații suplimentare despre aceste schimbări importante pentru activitatea importatorilor și exportatorilor. Înainte de orice, trebuie precizat că schimbările vor interveni, teoretic, din ianuarie 2024, în condițiile în care modernizarea sistemelor vamale urmează să se încheie cel târziu până la finalul anului curent. Însă este posibil să vedem schimbările implementate și mai devreme de-atât, ceea ce înseamnă că firmele care n-au deja semnătură electronică ar trebui să se pregătească din timp, pentru a evita eventualele probleme în vămi.
„Pentru a respecta principiile digitalizării și pentru a urma standardele de securitate, începând cu lansarea în producție a noilor sisteme, declarațiile întocmite în sistemul NCTS5-RO și AES-RO se vor transmite semnate cu semnătură electronică calificată. Declarațiile și notificările se vor putea transmite în sistemele menționate numai semnate cu semnătură electronică”, ne-au explicat cei de la AVR.
Iată care sunt modernizările pregătite de AVR, conform răspunsului primit de redacția noastră:
2. Mai este în derulare și proiectul „Servicii de dezvoltare software pentru modernizarea Sistemului național de import în cadrul CVU”, în cadrul căruia se dezvoltă, printre altele, Sistemul național de import și Sistemul de depozitare temporară și notificarea de prezentare. Proiectul vizează simplificarea proceselor de depunere a declarațiilor vamale/notificărilor de către operatorii economici și a fluxurilor de procesare a acestora la nivelul birourilor vamale.
3. Totodată, mai este în derulare proiectul „Servicii de dezvoltare software pentru implementarea NCTS-RO faza 5 și AES-RO”. Noul sistem de management și control al operațiunilor de tranzit asigură operatorilor economici o serie de facilități. În primul rând, este vorba de componenta System-to-system, care permite schimbul securizat de informații în sistem electronic între NCTS-RO și aplicațiile firmelor autorizate să folosească soluția EDI (Exchange Data Interface) pentru derularea operațiunilor de tranzit. În al doilea rând, vorbim de folosirea procedurilor simplificate de către expeditorii și destinatarii agreați, oferindu-se posibilitatea de a efectua operațiuni de tranzit de la sediul acestora. Mai departe, mai vorbim de încărcarea datelor aferente declarațiilor de tranzit dintr-un fișier .XML și de posibilitatea anexării de documente la declarația vamală electronică.
Sistemul automatizat de export va permite lucrătorilor vamali și companiilor să automatizeze integral formalitățile de export și de ieșire (inclusiv pe cele de reexport) pentru mărfurile care părăsesc teritoriul Uniunii. AES permite simplificări și facilități în declararea mărfurilor precum:
- schimbul securizat de informații în format electronic între aplicațiile frmelor autorizate să folosească soluția de conectare EDI pentru derularea operațiunilor de export;
- încărcarea datelor aferente declarațiilor de export într-un fișier .XML;
- posibilitatea anexării de documente la declarația vamală în format electronic;
- vămuirea centralizată la export, care permite firmelor cu statut de AEO să depună declarația la export la biroul vamal responsabil de locul în care sunt stabilite, în timp ce mărfurile sunt prezentate la vamă la un alt birou vamal;
- o nouă legătură între sisteele AES și EMCS, în cazul exportului de mărfuri în suspendare de accize, care va permite monitorizarea în timp real a stării mișcărilor produselor accizabile în regim suspensiv, îmbunătățind capacitatea administrației fiscale de a supraveghea și controla mișcarea produselor accizabile în regim suspensiv;
- asigurarea unei interconectări între sistemele NCTS5-RO și AES-RO care să asigure închiderea automată a mișcărilor de export deschise în cazul procedurii de export urmat de tranzit;
- dezvoltarea unui mecanism care să asigure legătura între AES-RO și Sistemul de decizii vamale, prin care datele din declarația vamală să fie verificate cu cele din autorizații;
- depunerea electronică a documentelor însoțitoare în sistemele de declarare, scopul dezvoltării sistemelor fiind un mediu de lucru fără hârtii.