Aproape 30% din angajații europeni cu vârste între 15 și 74 de ani lucrau anul trecut aproape sau numai pe device-uri digitale, conform unor date publicate de Eurostat.
Ponderea a variat de la 46,6% din angajații luxemburghezi care și-au desfășurat activitatea folosind permanent sau aproape tot timpul astfel de dispozitive, până la lucrătorii români și bulgari, în rândul cărora doar 11,98, respectiv 12% și-au desfășurat anul trecut activitatea numai pe dispozitive digitale.
În Polonia, ponderea este de 20,68%, similar cu Cehia și cu o treime sub media UE, în Germania a fost de 31,73%, ușor peste media europeană, iar campionii, cu peste 40 pp sunt: Luxemburg (46,63%), Țările de Jos (40,89%) și Suedia 40,56%).
Ce joburi au românii? Clasamentele unui puzzle greu de descifrat
România nu are cel mai ridicat procent de angajați cu joburi ce presupun aproape sau numai muncă fizică intensă
În mod surprinzător, România, țara UE cu cea mai mare pondere a lucrătorilor cu salariu minim pe economie și cu 11% din totalul populației ocupate angrenată în agricultură,se situează peste media europeană și chiar printre statele membre cu cele mai mari ponderi cu angajați care nu trebuie să depună aproape sau deloc efort fizic intens. Procentul este mai mare decât cel din Germania.
Aproximativ 66,51% din angajații României au locuri de muncă ce impun foarte puțin sau deloc efort fizic susținut, mult peste media UE, de 59,70%. În Germania procentul este cu cinci pp sub România (61,20%), în Polonia este cu aproximativ nouă procente mai redus, iar în Franța cu aproape 15 puncte procentuale mai mic.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)