avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... permis european de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

permis european de munca

Buna ziua
Imi poate spune cineva de ce este nevoie pentru a obtine permis de munca european?M-ar interesa pentru Anglia in particular,ce este nevoie pentru a putea lucra acolo,pentru a te muta definitv practic.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: asdre , utilizator 14:39, 15 August 2010
Nu exista notiunea de "permis de munca european"
Permisul de munca este o problema interna a fiecarui stat membru UE.
Romanii pot lucra fara permis de munca in 16 tari ale Uniunii Europene - Cehia, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, Bulgaria si Danemarca.
Statele membre UE care mentin restrictii Romaniei cu privire la libera circulatie a fortei de munca sunt Franţa, Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia, Malta si Luxemburg.
Consultaţi:
„Controlled access to UK labour market for new accession countries” (Accesul controlat la piaţa muncii din Regatul Unit pentru noile state în curs de aderare):
[ link extern ]

„Information about nationals of the European Economic Area” (Informaţii privind resortisanţii din Spaţiul Economic European):
[ link extern ]

„Rights and Responsibilities of Nationals from Bulgaria and Romania from 1 January 2007” (Drepturi şi responsabilităţi ale resortisanţilor din Bulgaria şi România de la 1 ianuarie 2007”)
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2010
legalmgm, utilizator
Desi Marea Britanie a impus restrictii pe piata fortei de muncă pentru lucrătorii români, există si prevederi pentru obtinera dreptului de munca pentru anumite categorii de personal, care beneficiază pe teritoriul acestui stat de facilităti. Acestea se aplică în cazul cetătenilor români care au fost angajati legal în Anglia, pentru mai mult de un an. Acestia pot obtine dreptul de muncă (Blue Card) prin prezentarea documentelor doveditoare la Home Office. Dovada se face prin extrasele de salariu (payment slips) sau prin scrisoare de la angajator.
Procesarea solicitărilor de muncă în Anglia este de competenta Home Office, după înregistrarea solicitărilor si introducerea datelor solicitantului în baza de date a institutiei, urmează analizarea acestora, ulterior eliberîndu-se certificatul sau autorizatia de muncă. În caz de aviz favorabil, autoritătile transmit răspunsul către solicitant prin posta.
Firma angajatoare are obligatia de a demonstra că a făcut publicitate locului de muncă si trebuie să justifice de ce a preferat o persoană din România unui cetătean britanic. Dacă se obtine acceptul, muncitorul român va depune un alt dosar la Centrul din Sheffield, iar angajatorul are obligatia de a-l informa despre actele necesare. Autorizatia de muncă este limitată la angajatorul respectiv, iar, dacă se doreste schimbarea patronului, întreaga procedură, care durează circa 25 de zile lucrătoare, trebuie reluată. De mentionat este faptul că în intervalul de obtinere a actelor, adică cele 25 de zile lucrătoare, titularul cererii nu are drept de muncă in UK.
Multumesc pentru informatii.Deci pentru a obtine blue card trebuie sa fi lucrat deja 1 an in anglia?Din ce m-am mai informat pe net,cea mai buna solutie ar fi PFA(self employed).Imi poate spune cineva pasii care trebuie urmati in acest caz?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viza pentru cetatean indian casatorit cu cetatean roman........ajutor urgent!!!! Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana....sunt casatorita cu un cetatean indian...sotul meu are permis de sedere.Noi vrem sa plecam in Anglia pentru o perioada,dar nu ... (vezi toată discuția)
Dreptul la munca in romania pentru cetatean indian casatorit cu cetatean roman in romania ofechonkar ofechonkar Buna ziua . Sunt cetatean roman casatorit in Romania cu cetatean indian, locuim in Anglia de cativa ani. Avem si un copil cu cetatenie romana. Dupa ce am ... (vezi toată discuția)
Casatorie in uk norb22 norb22 Buna ziua .sunt din Romania si m`am stabilit in Uk , am dubla cetatenie roman- maghiar si a-si vrea sa stiu daca fac nunta aici in Uk cu o romanca ea ce ... (vezi toată discuția)