Deficitul bugetar a crescut uşor după primele şase luni ale anului, la 2,34% din PIB
Deficitul bugetar a crescut uşor după primele şase luni ale acestui an, la 2,34% din PIB, respectiv 37,21 miliarde de lei, de la 2,32% din PIB la finele lunii mai, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.
"Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 37,21 miliarde lei, respectiv 2,34% din PIB, faţă de deficitul de 23,51 miliarde de lei lei, respectiv 1,67% din PIB aferent primelor şase luni ale anului 2022", precizează Ministerul Finanţelor.
Veniturile totale la bugetul consolidat au însumat 242,74 miliarde de lei lei în prima jumătate a anului, în creştere cu 12% (an/an), iar cheltuielile au totalizat 279,96 miliarde de lei, în creştere în termeni nominali cu 16,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Pe partea de venituri, creşterea a fost susţinută de avansul încasărilor din impozitul pe salarii şi venit, contribuţiile de asigurări, impozitul pe profit, fondurile europene şi TVA, a explicat ministerul de resort.
"Dinamici pozitive, însă mai temperate, se observă în cazul TVA - pe fondul decelerării bazei macroeconomice relevante (explicată printr-un efect de bază ridicat aferent anului trecut), respectiv în cazul veniturilor nefiscale - influenţate şi de diminuarea încasărilor din redevenţe, pe fondul descreşterii preţurilor energiei", subliniază sursa citată.
Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 20,70 miliarde de lei, consemnând o creştere de 22,3% (an/an), determinată de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (89%) şi impozitul pe veniturile din pensii (40,3% ), încasările aferente declaraţiei unice consemnând, de asemenea, o dinamică pozitivă, de 11,4%.
Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 9,2%, sub evoluţia fondului de salarii din economie (14,9%), dinamica acestei categorii de încasări fiind influenţată de extinderea în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii, de noile măsuri fiscale privind modificarea deducerilor personale introduse prin O.G. nr. 16/2022, respectiv neimpozitarea sumei de 200 lei/lună pentru salariaţii care încasează salariul minim brut.
Sistemul de Garanție-Returnare, administrat de RetuRO, a obținut o finanțare-record, de 426 milioane de lei, din partea ING. Finanțarea e esențială pentru funcționarea sistemului de garanție-returnare din țara noastră, iar banii vor fi folosiți la implementarea cu succes a celui mai important proiect de reciclare la nivel național din acest moment. Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă cel mai ambițios proiect de implicare civică din România, prin care se încearcă recuperarea a peste 7 miliarde de ambalaje de băuturi de pe piață.
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) poate fi numit un veritabil proiect de țară, pentru că el va funcționa și își va atinge scopul cu implicarea a 19 milioane de cetățeni.
Astfel, cetățenii reprezintă, practic, „rotițele” SGR: ei sunt cei care deturnează ambalajele de băuturi de la risipă la valorificare și le schimbă, practic, destinația din surse de poluare în resurse. Totodată, consumatorii reprezintă o parte centrală a procesului de colectare. Fără implicarea activă și educarea consumatorului în privința mediului, procesul de reciclare devine dificil și costisitor, cu rezultate care nu se apropie deloc de țintele asumate la nivel de țară.
Împrumutul acordat de ING va susține activitatea operațională a Sistemului de Garanție-Returnare, care include crearea, dotarea cu echipamente și operarea centrelor regionale, unde se vor asigura numărarea, sortarea și pregătirea pentru reciclare a ambalajelor de băuturi returnate. Totodată, sistemul IT care stă la baza funcționării proiectului este unul foarte complex și unic în România (atât la nivel de resurse umane, cât și la nivel de date gestionate).
„Odată cu obținerea acestui împrumut verde suntem cu un pas mai aproape de implementarea Sistemului Garanție-Returnare în România. Acest moment reprezintă un alt pas uriaș pentru că asigurarea bugetului pentru funcționarea unui proiect de o așa anvergură nu a fost o misiune ușoară. Vorbim despre cel mai mare proiect de economie circulară din țară, care nu doar că va transforma România într-o țară mai curată și responsabilă, ci va conduce și spre schimbări de mentalitate și comportament pe termen lung, atât la nivel personal, civic, cât și la nivel economic și al mediului de afaceri” a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO Sistem Garanție Returnare.
Un bărbat a închiriat același apartament de 7 ori, simultan. Cum a fost prins și ce a pățit
Un bărbat din Timișoara a fost arestat preventiv pentru că a închiriat același apartament de 7 ori, simultan. După ce încasa avansul de la viitorii chiriași, individul se făcea nevăzut. Unul dintre clienții păgubiți l-a reclamat la poliție, scrie Mytex.ro.
Ca să le câștige încrederea viitorilor chiriași, bărbatul de 41 de ani se dădea drept funcționar public. După ce le prezenta apartamentul, situat în Brașov, iar clienții se arătau interesați să îl închirieze, individul le cerea un avans. Ulterior, însă, nu le mai răspundea la telefon.
Printre păgubiți se numără și un tânăr de 28 de ani din Brașov, care i-ar fi dat 250 de euro avans. Când a văzut că bărbatul de la care urma să închirieze apartamentul nu îi mai răspunde la telefon, tânărul a mers la poliție.
"Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, la începutul anului, un tânăr, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Brașov, ar fi contactat o persoană în vederea închirierii unui imobil, în municipiul Brașov. În timpul discuțiilor, cel care oferea spre închiriere imobilul s-ar fi prezentat drept un funcționar public, pentru a conferi încredere persoanei vătămate și i-ar fi solicitat acesteia suma de 250 de euro drept avans, sumă pe care aceasta ar fi plătit-o, dar închirierea apartamentul nu ar mai fi avut loc", a transmis, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, agent șef principal Daniel Zontea.
În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că tânărul nu a fost singurul înșelat. În total, 7 persoane îi dăduseră bărbatului avansuri cuprinse între 600 și 2.500 lei, pentru aceeași locuință de închiriat.
Comentarii articol (0)