Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat recent modificarea Normei 20/2017 privind asigurările auto din România, măsura devenind oficială de astăzi. S-a oficializat, de fapt, prelungirea termenului maxim în care contractul de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) poate intra în vigoare de la 30 la 60 de zile de la încheierea sa. Scopul este să faciliteze încheierea contractelor și să răspundă unei cereri crescute de polițe pe piață.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit, prin Norma 28/2023, act normativ publicat azi în Monitorul Oficial, modificarea Normei 20/2017 privind asigurările auto din România. Modificarea vizează termenul la care contractul RCA poate intra în vigoare, raportat la momentul încheierii acestuia. Astfel, formularea aflată în vigoare anterior, care prevedea un maximum de 30 de zile decalaj între momentul încheierii contractului RCA și cel în care acesta produce efecte, a fost modificată în sensul prelungirii perioadei la 60 de zile.
Autoritatea justifică această schimbare prin aceea că "permite în primul rând asiguraților posibilitatea încheierii din timp a contractelor RCA, dar și asigurătorilor RCA să încheie contracte RCA într-un termen suficient de lung, astfel încât să poată fi absorbită la nivel de piață o eventuală cerere ridicată de încheiere a contractelor RCA".
Asigurarea de răspundere civilă auto se poate încheia oricând, prin intermediul unui asigurator autorizat de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Ea este obligatorie pentru circulația pe drumurile publice și trebuie plătită chiar și în cazul în care vehiculul nu este folosit. Ce noutăți au apărut în ceea ce privește RCA în anul 2023, puteți citi pe avocatnet.ro, aici.
Detalii pe care ar trebui să le știi despre decontarea directă în cazul asigurării de răspundere civilă auto, respectiv despre posibilitatea ca victima unui accident să obțină repararea prejudiciului de la propriul asigurător, poți afla aici.
Dacă nu știai, nu mai ești obligat să ai la tine polița RCA în format tipărit, o poți avea și în format digital. Detalii, aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)