Modificările majore pe care Guvernul vrea să le aducă Codului Fiscal vizează inclusiv scutirile de impozite pe care acest act normativ le prevede în prezent pentru anumite categorii de clădiri. Prin proiectul de OG, consultat de avocatnet.ro, dar nepus încă oficial în dezbatere publică, unele dintre aceste înlesniri au fost fie direct abrogate, fie "pasate" în zona de decizie a consiliilor locale, care vor decide de la caz la caz dacă vor mai permite sau nu scutirea de impozitul pe clădiri. Dacă ordonanța va fi adoptată în forma actuală, aceste măsuri se vor aplica începând cu 1 septembrie.
Principalele categorii de imobile care beneficiază în momentul de față de scutiri de taxe și impozite și care ar urma să piardă acest statut sunt cele aparținând federațiilor sportive, clădirile din parcurile industriale, parcurile științifice și tehnologice, precum și cele utilizate de incubatoarele de afaceri, cele aparținând Academiei Române, cele aferente producției din sectorul de apărare, dar și cele aparținând RAPPS și nu numai.
Unii dintre cei mai afectați proprietari de imobile, pentru că nu vor mai beneficia de scutirile de impozite pe imobilele în care își desfășurau activitatea, sunt proprietarii de sere, solare, răsadnițe, ciupercării, silozuri pentru furaje, silozuri și pătule pentru depozitarea și conservarea cerealelor.
Nici clădirile aparținând minorităților naționale nu vor mai avea parte de scutiri de taxe, alături de cele ale serviciului de apostilă și supralegalizare ori cele aparținând caselor de cultură ale sindicatelor.
O altă categorie de clădiri care vor fi supuse unui regim obișnuit de taxare, deși până acum erau exonerate de la această obligație, este aceea a clădirilor funerare din cimitire și crematorii.
După cum spuneam, anumite tipuri de clădiri ar putea fi în continuare scutite de la plata impozitelor și taxelor, dar numai dacă această decizie va fi luată în mod particular de consiliile locale ale localităților pe raza cărora sunt amplasate imobilele respective.
În această categorie se vor încadra monumentele istorice, de arhitectură ori arheologie, muzeele și casele memoriale, cele aparținând furnizorilor de servicii sociale, cele ale organizațiilor nonprofit care nu sunt folosite în scop lucrativ. În aceeași situație vor fi clădirile restituite, pe perioada în care proprietarii decid să le mențină un regim de folosință publică.
Tot la "mila" și decizia consiliilor locale au fost lăsate și clădirile în care domiciliază persoane cu handicap grav sau victime ale regimului comunist. Aceeași regulă se va aplica clădirilor noi rezidențiale "realizate pe bază de credite" în baza OG 19/1994 sau celor noi ori reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii au efectuat pe cheltuiala proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu.
Aceeași libertate de decizie referitoare la scutirile de taxe a fost lăsată consiliilor locale și în ceea ce privește clădirile în care domiciliază persoanele cu venituri mici și șomerii.
Atenție! Proiectul de OG trebuie pus în dezbatere publică, adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Rețineți, vă rugăm, că este vorba despre un proiect apărut pe surse, forma sa finală fiind încă în lucru la nivel guvernamental. Până la momentul la care Guvernul își va asuma public această ordonanță și o va pune realmente în dezbatere publică, este posibil ca o parte dintre lucrurile sesizate de noi în acest material să arate cu totul diferit. Un inventar al principalelor măsuri aflate în lucru la Guvern, precum și calendarul lor de implementare, așa cum se prefigurează el la acest moment, a fost publicat de avocatnet.ro aici.
Comentarii articol (0)