ACCES GRATUIT
Limitarea adaosurilor comerciale și riscurile concurențiale. Precizări ale Consiliului Concurenței pentru companiile care trebuie să plafoneze adaosurile
Consiliul Concurenței admite concluzia specialiștilor consultați de avocatnet.ro: conformarea la OUG 67/2023 comportă o serie de riscuri concurențiale, ceea ce punea companiile într-o poziție dificilă, având în vedere că încălcările legislației concurenței sunt sancționate prin amenzi substanțiale, mai mari chiar decât cele impuse de ordonanța plafonării de prețuri. Pentru a limita problemele de acest fel, instituția a emis un document cu mai multe clarificări referitoare la modul în care funcționează acordurile de vânzare cumpărare pe lanțul de distribuție al produselor agricole și alimentare, astfel încât riscurile cu privire la restrângerea concurenței să fie minime.
Articolul continuă mai jos
Într-un document publicat recent, Consiliul Concurenței a conturat
un set de clarificări și precizări menite să ajute companiile la aplicarea principiilor de concurență, în contextul prevederilor ordonanței de Guvern care impune plafonarea temporară a adaosului comercial pentru 14 produse alimentare de bază.
Autoritatea atrage atenția că ”
într-un acord vertical, furnizorii pot impune un preț de revânzare maxim. Cu toate acestea, în cazul în care furnizorul combină un astfel de preț maxim de revânzare cu stimulente pentru aplicarea unui anumit nivel al prețului sau cu măsuri menite să descurajeze scăderea prețului de vânzare, aceasta poate reprezenta o restricție gravă a concurentei. De asemenea, o restricție a concurenței poate apărea și dacă companiile schimba între ele informații sensibile din punct de vedere comercial”.
În contextul în care, conform OUG 67/2023, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale, instituția precizează că „
pentru minimizarea transparenței în piață, este important ca distribuitorii din lanț să nu transmită mai departe informații cu privire la propriile prețuri de achiziție sau propriile cote de adaos aplicate (procent sau valoare absoluta),
iar
„singura informație pe care un distribuitor o poate transmite mai departe altui distribuitor este adaosul maxim (exprimat în valoare absolută) pe care acesta din urmă îl poate practica, determinat în limitele OUG 67/2023”.
În documentul dat publicității, Consiliul Concurenței arată că primul distribuitor din lanțul care poate avea cumulat un adaos de 5% este cel care poate determina, în suma absolută, care este adaosul cumulat maxim pe lanțul de distribuție, fiind singurul care cunoaște prețul de achiziție de la procesator. După ce își stabilește propriul adaos, comunică următorului membru al lanțului de distribuție prețul său de vănzare și ”
adaosul maxim pe care il poate practica (al doilea distribuitor - n.r.), în sumă absolută, determinat în limitele OUG 67/2023”.
avocatnet.ro a publicat o
serie de analize referitoare la acest subiect, iar una dintre problemele identificate în textul normei a fost aceea a intrării celor vizați de aceasta sub incidența legislației referitoare la concurență, situație în care ar putea deveni pasibili de plata unor amenzi mari, care pot ajunge la 10% din cifra de afaceri sau până la 2.500.000 lei, iar punctul de vedere al autorității competente referitoare la acest aspect este prezentat mai sus.
Cu toate acestea, implicațiile comerciale care rezidă din posibilitatea ca primul membru al lanțului de distribuție să epuizeze marja maximă de adaos, lăsând următorii componenți ai lanțului fără posibilitatea de a-și mai pune adaos (funcționând, practic, fără profit) nu a primit, încă, o soluție din partea autorităților.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)