Începând cu data de 20 august, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Legii 247/2023, minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani pot părăsi teritoriul României fără a mai fi însoțiți de un adult, fie acesta părinte sau reprezentant legal.
Actul normativ amintit, care modifică Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, prevede că "cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi". Totuși, legea prevede patru situații specifice în care adolescenții pot părăsi țara neînsoțiți: ”să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens”.
După cum a răspuns Poliția de Frontieră unei solicitări făcute de redacția avocatnet.ro (răspunsul autorității e atașat mai jos), minorii cu vârsta de peste 16 ani trebuie să aibă asupra lor, atunci când circulă neînsoțiți în afara granițelor, un document de călătorie individual (pașaport) sau, după caz, o carte de identitate și "o declaraţie autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei".
Din punct de vedere formal, amintitul acord al părinților trebuie să fie dat sub forma unei declarații notariale, care va fi prezentată de către minor la ieșirea din țară. Conform legii, declarația respectivă are o valabilitate de trei ani și este necesară numai la ieșirea din țară a minorului, nu și la intrare. Foarte important, declarația este necesară și în cazul în care părinții nu sunt căsătoriți. Din verificările noastre pe mai multe site-uri notariale, costul unei astfel de declarații este, în București, de aproximativ 100 de lei.
Documentele necesare la notar pentru a da o astfel de declarație sunt următoarele:
- actele de identitate ale părinților;
- certificatul de naștere al minorului;
- pașaport sau carte de identitate a minorului.
Declarația de acord a părintelui, părinților, sau după caz, a reprezentantului legal, trebuie să conțină, potrivit site-ului Poliției de Frontieră, următoarele informații:
- acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor;
- scopul deplasării (vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical);
- precizarea dacă minorul va rămâne în statul de destinație, caz în care trebuie menționată persoana ori instituția căreia îi va fi încredințat.
După caz, declarația mai poate conține:
- statul sau statele de destinație;
- ruta urmată până în țara de destinație;
- perioada în care urmează să se desfășoare călătoria.
În eventualitatea în care unul dintre părinți este decedat, decăzut din drepturi ori copilul a fost încredințat de instanță unuia dintre părinți, oricare dintre aceste situații va trebui dovedită prin prezentarea unor documente corespunzătoare (certificat de deces, hotărâre judecătorească definitivă).
În cazul vizitelor minorilor de peste 16 ani la rude, este nevoie doar de un document de călătorie valabil și de declarația autentificată, din care să rezulte expres faptul că ieșirea din țară are ca scop vizitarea rudelor. În restul cazurilor, respectiv în cazul deplasărilor pentru studii, pentru participarea la concursuri oficiale sau pentru tratamente medicale, minorii trebuie să aibă și documente doveditoare privind participarea minorului la studii sau concursuri oficiale în străinătate ori documente doveditoare ale situației medicale a acestuia.
Potrivit informațiilor disponibile pe website-ul Poliției de Frontieră, dacă minorul pleacă din țară pentru a participa la concursuri ori studii în străinătate, trebuie să prezinte la controlul de frontieră documente doveditoare privind participarea la acestea, emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale - în original și copie (care va rămâne la Punctul de Trecere a Frontierei).
Dacă deplasarea în străinatate este făcută pentru a beneficia de tratament medical, minorul trebuie să aibă asupra sa documentele doveditoare ale situației medicale, în original și copie (care va rămâne la Punctul de Trecere a Frontierei), emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul ori statele în care urmează să se acorde tratament medical.
În cazul călătoriei la rude, minorilor li s-ar putea cere acte de stare civilă care dovedesc legătura de rudenie.
Comentarii articol (3)