Finanțarea din 2022, an fără restricții bugetare, a fost cu doar 3,3 euro mai mare decât cea alocată în urmă cu un deceniu, în 2012, an de criză financiară internațională.
Ca procent din PIB, finanțarea s-a înjumătățit aproape, de la 0,21%, la 0,12%.
Cea mai mare sumă acordată Cercetării între 2012 și 2022 a fost de 24,10 euro, în 2016, în timpul Cabinetului tehnocrat Dacian Cioloș.
Sumele alocate cercetării reflectă prioritățile guvernelor
România are o resursă umană slab pregătită și tot mai redusă, o structură economică bazată pe forță de muncă slab calificată, și nici nu investește pentru schimbarea paradigmei. Dimpotrivă, persistă în ignorarea domeniilor cheie, care i-ar putea crește competitivitatea și îmbunătăți viitorul.
Indicatorul reflectă prioritatea acordată de guverne domeniului R&D, motor esențial pentru creștere economică.
„Statisticile privind alocările bugetare guvernamentale pentru cercetare și dezvoltare (GBARD) în Uniunea Europeană oferă date ce măsoară sprijinul guvernamental pentru activitățile de cercetare și dezvoltare (R&D) și, prin urmare, informează despre prioritățile pe care guvernele le acordă diferitelor activități de finanțare publică de cercetare și dezvoltare”, explică Eurostat.
GBARD acoperă nu numai cercetarea – dezvoltarea finanțată de guvern și realizată în instituții de stat, ci și finanțarea acordată pentru celelalte trei sectoare naționale – companii, învățământ superior și organizații private non-profit.
10 ani de stagnare a alocărilor, în timp ce statele din regiune și-au dublat fondurile
Toate statele au crescut puternic finanțarea, iar cele din regiune, cu un start defavorizant similar României, și-au dublat sumele direcționate spre acest domeniu.
- Bulgaria a plecat în 2012 de la 13,80 euro și a ajuns la dublu în 2022 – 27,30 euro pe cap de locuitor.
- Letonia – 16,10 euro în 2012, 49,60 euro în 2022.
- Ungaria – de la 34 de euro a urcat la 62.
- Polonia – de 36 euro, la 69,40 euro.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)