O explicație a scăderii ponderii cheltuielilor cu salariile și cu asistența socială
Din analiza Consiliului fiscal reiese că începând cu anul 2021, se observă o tendință de scădere a ponderii cheltuielilor cu salariile și cu asistența socială în totalul veniturilor bugetare, care în anul 2022 a ajuns la
valoarea de 69,4%.
Această evoluție, scrie Consiliul fiscal, poate fi explicată prin faptul că, deși aceste categorii de cheltuieli au înregistrat o majorare nominală comparativ cu anul precedent – cu 6% în cazul cheltuielilor de personal și 21% în cazul cheltuielilor cu asistența socială – veniturile bugetare au crescut într-un ritm mai accentuat, cu 22%.
Consiliul fiscal: atenție la salariile sectorului bugetar
Începând cu anul 2018, modificarea regimului de impozitare a câștigurilor salariale prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat a determinat o creștere semnificativă a salariului brut, ceea ce a echivalat cu creșterea contribuției la sistemul de asigurări sociale. Aceste măsuri, la care se adaugă reducerea cotei transferate către Pilonul II, au contribuit la îmbunătățirea substanțială a capacității de
autofinanțare a sistemului în ultimii doi ani.
Pe de altă parte, ponderea acestei categorii de cheltuieli în total venituri rămâne încă foarte ridicată raportat la alte state membre UE. De aceea, din punct de vedere al asigurării sustenabilității pe termen mediu și lung a finanțelor publice, este important ca eventualele creșteri ale cheltuielilor cu salariile din sectorul bugetar în anii următori să se facă doar în linie cu evoluția activității economice și, în special, cu câștigurile de productivitate.
Cheltuielile de personal, pondere ridicată în total venituri
În perioada 2016-2020 se poate ușor observa o tendință de majorare rapidă a cheltuielilor de personal ale statului, cu rate semnificativ superioare avansului PIB nominal și, mai ales, comparativ cu ritmul de creștere a veniturilor bugetare totale din această perioadă. În mod pozitiv, această tendință este inversată în 2021 și 2022, când cheltuielile cu personalul au crescut într-un ritm inferior creșterii veniturilor bugetare, însă ponderea lor în total venituri rămâne ridicată.
După o evoluție relativ stabilă raportat la veniturile bugetare înainte de 2007, cheltuielile cu salariile și
pensiile au avansat într-un ritm alert în perioada 2008-2009, cu un maxim de 75,6% în anul 2009,
România înregistrând, în acel an, cea mai mare pondere a cheltuielilor cu salariile și asistența socială în
total venituri bugetare la nivelul țărilor din ECE, depășind chiar și media UE27.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)