Cartea Verde este un certificat internațional de asigurare auto, asociat asigurării de răspundere civilă auto (RCA), valabil într-o serie de țări, ce sunt notate pe formular. Dar ce se poate face dacă asigurarea Carte Verde nu este valabilă pe teritoriul unui stat pe care urmează să-l vizitezi, respectiv este tăiat numele acestuia pe formular? În acest caz, trebuie încheiată o asigurare Carte Verde care să fie valabilă în țara vizată (de cele mai multe ori, se poate vorbi cu asigurătorul RCA pentru o extindere a poliței) sau, dacă nu se optează pentru prima variantă, trebuie cumpărată, la intrarea în respectiva țară, o asigurare de frontieră valabilă doar acolo.
După cum apare într-un
ghid al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pe acest subiect, Cartea Verde reprezintă, de fapt,
“un certificat internațional de asigurare în baza căruia proprietarul/ utilizatorul/ conducătorul vehiculului pentru care documentul a fost eliberat este asigurat în privința răspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, în conformitate cu legislația fiecărui stat pentru care documentul de asigurare este valabil”.
O asigurare Carte Verde
se generează automat la încheierea unei asigurări RCA și este valabilă pe aceeași perioadă cu polița RCA și doar pe teritoriul statelor ale căror simboluri nu sunt barate sau tăiate cu „X” pe formular.
Înainte de plecarea într-o călătorie cu mașina, e recomandată verificarea listei ce apare pe Cartea Verde a statelor în care se aplică această asigurare, pentru a vedea dacă vreuna dintre țările ce urmează a fi tranzitate sau vizitate este barată/ tăiată.
Potrivit BAAR,
„dacă simbolul țării care vă interesează este barat/ tăiat, atunci va trebui să încheiați la un asigurător din România o asigurare Carte verde distinctă față de asigurarea RCA pe care o dețineți, care să fie valabilă în acea țară pe perioada deplasării. În caz contrar, la granița acelei țări va trebui să cumpărați o asigurare de frontieră valabilă doar pentru acea țară”.
În cazul în care un șofer nu deține o asigurare valabilă atunci când circulă cu mașina pe teritoriul altui stat, el riscă sancționarea potrivit legislației locale, iar în cazul provocării unui accident, va fi obligat să suporte contravaloarea pagubelor generate.
O asigurare Carte Verde poate fi valabilă, de principiu, pe
teritoriul statelor membre ale Sistemului Carte Verde. Acesta conține Austria, Albania, Andorra, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Elveția, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Estonia, Franța, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Croația, Italia, Iran, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Maroc, Moldova, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, România, Rusia, Suedia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tunisia, Turcia și Ucraina.
Totuși, chiar și țări ce se regăsesc în lista de mai sus pot fi tăiate pe o asigurare Carte Verde. De pildă, după cum apare și-n
modelul actualizat de BAAR în iulie al asigurării Carte Verde, niciun asigurător nu mai poate încheia asigurări Carte Verde valabile în
Belarus și Rusia (acordurile încheiate între aceste țări și Sistemul Carte Verde nu mai sunt valabile de la 1 iunie).
Totodată, din vara lui 2020, asigurarea Carte Verde se tipărește pe hârtie albă (nu pe una verde, așa cum indică și numele), dar acest lucru nu schimbă cu nimic regulile acestei asigurări.
Comentarii articol (0)