Majoritatea companiilor de retail şi FMCG (82%) din România se aşteaptă la creşterea veniturilor în 2023, în timp ce 94% dintre executivi consideră că vor avea costuri de personal mai ridicate în acest an, arată datele unui studiu realizat de o companie de consultanţă în management.
„Majoritatea companiilor de retail şi FMCG (fast-moving consumer goods) din România se aşteaptă la creşterea veniturilor în 2023, consideră 82% dintre respondenţii la un studiu efectuat de Horvath, firmă de consultanţă în management cu 40 de ani de experienţă internaţională, care activează şi în România, din 2005. Mai multe firme (86%) se aşteaptă la venituri suplimentare şi în 2024, în timp ce 94% dintre executivii care au participat la studiu consideră că vor avea costuri de personal mai ridicate în 2023”, se arată într-un comunicat al companiei Horvath, potrivit Agerpres.
Acestea sunt principalele concluzii ale cercetării „Dynamic Horizons”, prin care compania de consultanţă şi-a propus să identifice principalele provocări şi măsuri vizate de executivii din industrie (47% dintre cei chestionaţi fiind la nivel de CEO), pentru a se adapta la ritmul alert al schimbărilor din ultimii ani.
Potrivit cercetării, perspectiva companiilor din România este mult mai optimistă asupra creşterii veniturilor, deoarece un studiu similar al Horvath, desfăşurat pe plan european (în iunie 2023), arată că numai 45% dintre firmele chestionate se aşteaptă la creşteri de venituri în 2023 şi 2024.
Din multitudinea de provocări pe care le înfruntă conducerile companiilor din domeniu, echipa companiei a identificat 13 priorităţi strategice, relevante pentru dezvoltarea business-ului pe termen mediu şi lung, care sunt urmărite de executivi.
Ministerul Finanțelor a introdus, pe 18 august, în dezbatere publică, proiectul de OUG propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prin care polițele emise de compania Euroins, căreia i-a fost retrasă autorizația de funcționare în martie 2023, să fie aibă un termen de valabilitate prelungit. Proiectul se află în dezbatere publică timp de 10 zile calendaristice.
Falimentul Euroins a fost pronunțat de Tribunalul București în data de 9 iunie 2023, polițele emise de companie urmând să mai fie valabile încă 90 de zile din acel moment. Astfel, asigurările Euroins urmează să expire pe 8 septembrie. Dacă OUG propusă de ASF va intra în vigoare, polițele emise de Euroins vor fi valabile încă 90 de zile, până pe 8 decembrie inclusiv.
Potrivit proiectului depus de ASF, dacă se va menține situația actuală, în următoarea perioadă vor înceta să fie valabile 1,7 milioane de contracte RCA, echivalentul a 17% din parcul auto național.
ASF explică faptul că în acest moment există 6 companii de asigurări și două sucursale care vor trebui să absoarbă o cerere foarte mare de contracte RCA, dar și că până acum s-a înregistrat un număr redus de cereri de denunțare a contractelor încheiate cu asiguratorul în faliment. Totodată, potrivit documentului, din cauza contextului economic actual, care generează dificultăți financiare populației, există posibilitatea să fie amânată decizia încheierii unei noi asigurări RCA și pericolul scăderii gradului de acoperire cu asigurare RCA a parcului auto național.
Astfel, ASF propune prelungirea cu 90 de zile a asigurărilor emise de compania Euroins, prin instituirea unei prelungiri a termenelor prevăzute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
Creşte valoarea creditelor pe care fermierii le pot accesa în condiţii avantajoase, în baza adeverinţelor emise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Astfel, "Programul de 3 ori subvenţia" devine "Programul de 5 ori subvenţia", anunţă luni Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), informează Agerpres.
Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) poate acorda, în baza OUG 43/2013, garanţii în favoarea instituţiilor finanţatoare cu care are încheiate Convenţii de lucru, pentru garantarea creditelor fermierilor a căror valoare se ridică la "de 5 ori subvenţia".
"În urma discuţiilor cu fermierii şi a consultărilor cu reprezentanţii mediului bancar, am majorat valoarea creditelor garantate de stat pe care fermierii le pot solicita în baza adeverinţelor eliberate de APIA. Astfel, “Programul de 3 ori subvenţia” devine “Programul de 5 ori subvenţia”, ceea ce înseamnă că fermierii pot solicita acum credite echivalente cu valoarea subvenţiei cuvenite pe 5 ani, spune ministrul Agriculturii Florin Barbu.
Ministrul a explicat că Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) are deja încheiat convenții de lucru, pentru a garanta creditele “de 5 ori subvenția” cu șapte instituții finanțatoare și alte convenții sunt în curs de semnare cu alte trei instituții.
Creditele se acordă pentru finanţarea activităţii curente / capitalului de lucru în agricultură, atât în sectorul vegetal, cât şi pentru sectorul zootehnic, pentru măsurile de ameliorare, cele de bunăstare şi pentru schemele de sprijin cuplat pentru creşterea animalelor (SCZ), pe baza adeverinţelor emise de APIA.
Comentarii articol (0)