Măsura care reduce facturile românilor la energie, și care trebuia să se aplice până în 2025, ar putea dispărea chiar din acest an! De facturi mai mici ar putea să se bucure doar cei care au venituri modeste. Ministrul Energiei a declarat, pentru Digi24, că s-ar aduce astfel și mai mulți bani la bugetul de stat, în contextul în care se caută acoperirea găurii uriașe. Mai mult, spune că a ridicat deja problema în coaliție și urmează discuții cu specialiștii în perioada următoare.
Chiar dacă a promis plafonarea prețurilor la energia electrică până în 2025, acum coaliția de guvernare ar putea schimba din nou regulile. Și să beneficieze de aceast lege doar cei cu venituri mici.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Trebuie să țintim măsurile de sprijin către consumatorii vulnerabili. Una e să ai un venit lunar de 1.000 de euro, și alta de 10 000 de euro. S-a decis să reunim toate părțile implicate, să găsim aceste variante.
Experții salută o astfel de decizie, mai ales pentru că prețurile energiei au scăzut considerabil în ultima vreme. Le atrag însă atenția politicienilor să nu bulverseze și de această dată piața.
Eugenia Gusilov, expert energie: Excelentă măsura asta, dacă ministerul și guvernul nostru reușește să focalizeze ajutorul exact către cei care au nevoie pentru o perioadă atât de mare de timp, pentru că bugetul de stat nu poate susține așa ceva. Ministerul trebuie să facă o consultare, n-ar fi bine să ne trezim iarăși cu o modificare cum e asta, că nu e pregătit nimeni.
Potrivit ANRE, statul român a trebuit să deconteze până în această vară nu mai puțin de 17 miliarde de lei către furnizori. Sume care nu au fost plătite integral, pentru că autoritățile au rămas și de această dată în urmă. Doar la Ministerul Energiei restanțele s-ar putea ridica la aproximativ 4 miliarde de lei.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că pe autostrada Piteşti-Sibiu se lucrează bine şi că sectorul Piteşti-Curtea de Argeş se va deschide circulaţiei mai repede decât era estimat. Grindeanu a adăugat că în luna septembrie se va da în circulaţie un lot din Autostrada Transilvania, iar cu acel lot se va atinge borna de 1.000 de kilometri de drum expres şi autostradă în România.
Sorin Grindeanu a declarat, marţi, la Timişoara, că pe autostrada Piteşti-Sibiu se lucrează „surprinzător de bine”.
„Am văzut şi alte şantiere, şi anume parte din Piteşti-Sibiu, lucrează surprinzător de bine, au ajuns undeva la 50 la sută. Acolo termenul este 2025, probabil că vor termina Piteşti-Curtea de Argeş mai repede, la sfârşitul anului viitor”, a subliniat Sorin Grindeanu, potrivit News.ro.
Ministrul Transporturilor este mulţumit şi de stadiul lucrărilor pe lotul Nuşfalău - Suplacu de Barcău de pe Autostrada Transilvania.
Românii vor putea accesa o nouă tranşă de titluri de stat Tezaur, începând din 23 august, cu maturităţi de 1 an şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,30% şi, respectiv, 7,20%. În cadrul ediţiei anterioare, peste 30.000 de români au ales să investească aproape 1,4 miliarde de lei, informează marţi Ministerul Finanţelor, transmite Agerpres.
Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, consideră că în urma interesului manifestat de români ediția trecută, titlurile de stat Tezaur sunt o modalitate bună de a face economii productive.
"În cadrul ediţiei anterioare a Tezaur, peste 30.000 de români au ales să investească aproape 1,4 miliarde de lei. Randamentul atractiv şi riscurile minime fac din acest instrument o modalitate foarte bună de a face economiile să producă, fiind un instrument accesibil în care nu există restricţii privind suma ce poate fi depusă", a transmis Marcel Boloş.
Titlurile de stat pot fi cumpărate între 23 august - 14 septembrie online, numai de persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului.
"Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Prospectul de emisiune şi orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate la secţiunea Datorie publică, www.posta-romana.ro", spune MF, într-un comunicat.
Comentarii articol (0)