ACCES PREMIUM
De ce premium?
Speță din controalele fiscale
TVA: Neconcordanțele între evidența contabilă și declarațiile 300 și 394 au dus la impuneri suplimentare la o companie verificată de ANAF
În urma unei inspecții fiscale derulare la o companie, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au identificat diferențe între evidența contabilă și datele declarate prin formularele 300 și 394, conform unui raport recent despre controalele terminate în iulie 2023. Prin urmare, autoritățile au stabilit sume suplimentare de plată privind TVA.
Articolul continuă mai jos
Din
raportul amintit reiese, în esență, că, deși firma verificată
avea date corecte în evidența contabilă, acestea au fost
preluate greșit în declarațiile 300 și 394. Din moment ce TVA-ul deductibil declarat a fost mai mare decât cel real, inspectorii ANAF au stabilit că firma a dedus necuvenit o parte din taxă.
„Ca deficiență, s-a constatat faptul că, deși sunt înregistrate corect în evidența contabilă, în unele cazuri, la preluarea datelor s-au constatat diferențe între evidența contabilă și datele declarate prin deconturile de TVA sau declarația 394 (...)”, scrie în document, fiind date și exemple:
- în martie 2022, societatea a înregistrat în evidența contabilă TVA deductibilă în sumă de X lei și a declarat prin decontul de TVA aferent lunii martie 2022 TVA deductibilă în sumă de X lei, rezultând o diferență în sumă de X lei, TVA dedusă fără a avea în susținere o factură sau un alt document legal de proveniență;
- în martie 2023, societatea a înregistrat în evidența contabilă TVA deductibilă în sumă de X lei și a declarat prin decontul de TVA aferent lunii martie 2023 TVA deductibilă în sumă de X lei, cu o diferență în sumă de X lei, reprezentând TVA dedusă necuvenit;
- în aprilie 2023, societatea a înregistrat în evidența contabilă TVA deductibilă în sumă de X lei și a declarat prin decontul de TVA aferent lunii aprilie 2023 TVA deductibilă în sumă de X lei, diferența în sumă de X lei neavând în susținere o factură sau un alt document legal de proveniență;
- în mai 2023, societatea verificată a înregistrat în evidența contabilă factura proformă X, în sumă totală de X lei (din care TVA în sumă de X lei), tranzacție care n-a fost finalizată și societatea n-a putut prezenta un alt document care să ateste dreptul de deducere a TVA.
Prin urmare, inspectorii au impus
TVA suplimentar de plată către stat. Însă compania respectivă avea mai multe probleme, astfel că decizia de impunere a acoperit și sume suplimentare pentru impozitul pe profit și impozitul pe veniturile din dividende.
Contribuabilul controlat activa pe codul CAEN 7120 - activități de testări și analize tehnice. Inspecția fiscală a ANAF a vizat perioada 1 aprilie 2021 - 31 mai 2023.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)