Ordinul ANAF 920/2023, care e în vigoare deja, a introdus ideea de listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate, acestea urmând să fie monitorizate separat de autorități pentru reducerea evaziunii. Totuși, documentul nu precizează în niciun fel dacă lista va fi publică sau privată, astfel încât a fost nevoie de o clarificare a autorităților.
O persoană fizică cu avere mare este considerată a fi persoana rezidentă fiscal în România care are o avere (în România și în străinătate) estimată la o valoare de peste 25 de milioane de euro (aproximativ 124 de milioane de lei). Acest lucru se determină în baza datelor pe care ANAF le deține sau le obține.
Estimarea averii vizează bunurile mobile și imobile și activele financiare deținute.
Lista cuprinde atât grupul persoanelor fizice cu averi mari, cât și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari, în acesta din urmă fiind incluși: soți/soții și rude/afini de până la gradul al doilea.
Persoanele de pe lista celor cu averi mari sunt notificate de ANAF cu privire la includerea lor pe aceasta, urmând să se facă actualizări periodice (introduceri pe listă - o dată la trei ani, excluderi din listă - o dată la șase ani).
- Citește și un interviu cu avocatul Gabriel Biriș: Monitorizarea persoanelor cu averi mari - cât de utilă e noua procedură de la ANAF și la ce efecte ar trebui să ne așteptăm în practică.
Comentarii articol (0)