Actualizare 19 septembrie 2023
Măsurile nu se mai regăsesc în proiectul de lege care a fost pus în dezbatere la Ministerul Finanțelor.
Față de documentul consultat de redacția noastră la început de august (un draft de ordonanță de urgență), în proiectul de lege obținut pe surse, din Ministerul Finanțelor, de redacția avocatnet.ro, avem nu doar unul, ci două plafoane lunare la care angajatorii vor trebui să se raporteze atunci când aplică tratamentul aferent veniturilor neimpozabile. Aplicarea plafoanelor se face strict după dimensiunea salariilor, mai exact:
“(4^1) Următoarele venituri cumulate lunar nu reprezintă venit impozabil, în înţelesul impozitului pe venit, în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat sau din solda lunară/salariul lunar acordată/acordat potrivit legii, în cazul în care nivelul acestuia/acesteia este mai mic sau egal cu 10.000 lei, inclusiv, respectiv de cel mult 20% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat sau din solda lunară/salariul lunar acordată/acordat potrivit legii, în cazul în care nivelul acestuia/acesteia este mai mare de 10.000 lei”, potrivit proiectului de lege consultat de redacție, aceeași modificare în sensul introducerii plafonului de 20% regăsind-o și la sumele care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale.
Cei de la Finanțe au introdus în proiectul de lege și câteva modificări punctuale ce vizează anumite categorii de beneficii vizate acum de acest plafon, care reflectă însă doar modificările individuale gândite pentru respectivele beneficii și cuprinse în proiect - de pildă, scăderea plafonului anual impozabil pentru abonamentele sportive de la 400 la 100 de euro.
Notă: Proiectul de lege n-a apărut încă în dezbatere publică, astfel că nu vorbim de o formă finală a documentului. Totodată, este neclară partea ce reglementează intrarea în vigoare a modificărilor, din cauza unor necorelări din draft-ul consultat de redacție - sunt amintite termenele de 1 octombrie 2023 și 1 ianuarie 2024, însă este greu de spus ce măsuri sunt vizate de ele și dacă acestea chiar vor fi termenele finale.
Pentru anumite sume, prestații suplimentare sau beneficii extrasalariale primite de angajați, Guvernul a obligat firmele să se raporteze la un plafon lunar când aplică tratamentul aferent veniturilor neimpozabile - 33% din salariul de bază, conform Codului fiscal (modificat prin OG 16/2022 în acest sens). Astfel, pentru beneficiile listate în Codul fiscal, angajatorii a trebuit anul acesta să se raporteze, în primul rând, la plafonul individual de neimpozitare, iar apoi să verifice dacă acele sume sunt dintre cele care trebuie adunate, lunar, pentru respectarea plafonului de 33% din salariul de bază al postului respectiv - mai multe detalii despre cum se aplică plafonul de 33% la acest moment puteți citi aici.
Merită să citești acest interviu: Ce probleme practice au găsit specialiștii, până acum, la plafonul lunar de 33% pentru beneficiile netaxabile. Există și un aspect pozitiv
Cele mai comune dintre beneficiile acordate de angajatori nu intră în această listă vizată de plafonul de 33%. Actualmente, printre cele care intră în plafon se regăsesc contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajaţii proprii, anumite sume de bani suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate, primele de asigurare voluntară de sănătate și contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora.