ACCES PREMIUM
De ce premium?
Legea privind reforma fiscală, oficializată
UPDATE: Din 11 noiembrie, desființarea societăților poate fi amânată până ce ANAF își recuperează datoriile de la acestea
Legea societăților urmează să fie modificată, în 11 noiembrie 2023, în așa fel încât desființarea firmelor la cererea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) să fie amântă până ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) recuperează datoriile de la acestea. Măsura este prevăzută în legea cu reforma fiscală asumată de Guvern în Parlament.
Articolul continuă mai jos
Legea 296/2023, care a apărut recent în Monitorul Oficial, prevede
formalități suplimentare pentru situațiile în care este vorba de dizolvarea de societăți (art. LXVIII), la solicitarea ONRC. Schimbările se aplică din
11 noiembrie 2023.
Când este vorba de aceste situații, Registrul comerțului va afișa lista societăților cu cel puțin
60 de zile în avans (față de termenul vechi de doar 15 zile) și o va trimite la ANAF. Apoi, Fiscul va transmite la ONRC o listă cu
firmele care figurează cu restanțe, pentru a amâna acțiunile de dizolvare.
„Lista societăților pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare se afișează în Buletinul electronic al registrului comerțului, cu cel puțin 60 de zile calendaristice înainte, și se transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
În termen de 45 de zile calendaristice de la data afișării/primirii listei, Agenția Națională de Administrare Fiscală, precum și orice alt creditor comunică Oficiului Național al Registrului Comerțului societățile care înregistrează obligații bugetare restante și/sau la care este în curs de desfășurare o acțiune de control fiscal ori alte creanțe neachitate, caz în care se amână inițierea acțiunii de dizolvare, până la stingerea acestora, după caz, respectiv până la finalizarea acțiunii de control fiscal”, este precizat în actul normativ.
Totodată, se modifică și termenul în care ONRC trebuie să comunice lista firmelor pentru care urmează să formuleze acțiuni de radiere. De la 15 zile, termenul vechi, se trece tot la un termen de 60 de zile.
„Lista societăților pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului urmează să formuleze acțiuni de radiere (...) se afișează în Buletinul electronic al registrului comerțului cu cel puțin 60 de zile calendaristice înainte și se transmite Ministerului Finanțelor - Agenția Națională de Administrare Fiscală.În termen de 45 de zile calendaristice de la data primirii listei, Agenția Națională de Administrare Fiscală comunică Oficiului Național al Registrului Comerțului societățile cuprinse în listă care înregistrează obligații bugetare restante, caz în care solicită și numirea unui lichidator (...), și/sau la care este în curs de desfășurare o acțiune de control fiscal, caz în care solicită, în termen de 15 zile de la finalizarea acțiunii de control fiscal, numirea unui lichidator (...)”, mai scrie în noua lege.
Din
nota de fundamentare ce a însoțit legea în forma sa de proiect reiese că măsurile sunt necesare pentru
a maximiza șansele de a recupera datoriile fiscale de la companii înainte de pronunțarea dizolvării.
Potrivit Legii societăților, există anumite situații în care fie ONRC, fie orice persoană interesată poate cere tribunalului dizolvarea unei companii. Radierea societății din Registrul comerțului intervine după dizolvare.
Citește mai mult despre
desfiintare firma,
dizolvare firma,
dizolvare,
dizolvare societate,
registrul comertului,
societati comerciale,
controale ANAF,
controale firme,
datorii fiscale,
datorii la stat,
datorii la ANAF,
Legea 296/2023 modificari fiscale si bugetare
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)