ACCES GRATUIT
Propunere: Amenzile pentru servirea, vânzarea sau oferirea de alcool minorilor să se majoreze la 10.000 de lei
Sancțiunile pentru servirea cu băuturi alcoolice sau vânzarea ori oferirea gratuită a acestor băuturi minorilor se vor înăspri, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor, amenzile maxime urmând să crească de la 500 de lei, cât sunt în prezent, până la 10.000 de lei.
Articolul continuă mai jos
Proiectul legislativ de la Senat vizează modificarea
Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Mai precis, viitoarea lege prevede majorarea amenzilor pentru servirea minorilor cu băuturi alcoolice ori vânzarea sau chiar oferirea acestora celor ce n-au împlinit încă 18 ani.
Astfel,
“servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor”, dar și
“comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturile alcoolice” vor putea fi amendate cu sume cuprinse
între 5.000 și 10.000 de lei.
Acum, pentru aceleași contravenții, Legea 61/1991 stabilește amenzi de la
100 la 500 de lei.
De principiu, înăsprirea sancțiunilor vizează limitarea accesului minorilor la alcool, dar, pentru că așa sunt “legate” contravențiile, amenzile majorate se vor aplica și în cazul servirii cu băuturi alcoolice a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate.
Creșterea amenzilor pentru vânzarea sau furnizarea de băuturi alcoolice minorilor poate contribui, potrivit inițiatorilor,
“la consolidarea normelor sociale sănătoase legate de consumul de alcool în societate. Aceasta poate ajuta la transmiterea unui mesaj clar că consumul de alcool la o vârstă fragedă nu este acceptabil și poate avea consecințe serioase”.
După cum subliniază aceștia,
„consumul de alcool la o vârstă fragedă poate avea efecte de lungă durată asupra sănătății mintale și fizice a minorilor. De exemplu, poate crește riscul de dezvoltare a dependenţei de alcool în viaţa adultă, poate afecta dezvoltarea creierului într-o perioadă critică și poate contribui la tulburări psihologice cum ar fi depresia și anxietatea. Existența unor amenzi mai mari poate descuraja furnizorii să ofere băuturi alcoolice minorilor și, astfel, să protejeze sănătatea acestora”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul legislativ trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)