a) cel puţin două luni de concediu pentru creşterea copilului să se efectueze de părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept (dreptul a fost dublat de curând, înainte acordându-se doar o lună);
b) în situaţia în care părintele prevăzut la lit. a) nu solicită acordarea concediului pentru creşterea copilului pentru cel puţin 2 luni, deşi îndeplineşte cerinţele prevăzute de OUG 111, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia.
Ce se înseamnă asta, mai exact? Că cele două luni ale celuilalt părinte sunt necesare dacă acesta din urmă bifează condițiile legale, iar dacă nu cere concediul atunci părintele care a intrat prima oară în concediu nu va putea sta doi ani acasă cu copilul, ci se va întoarce mai repede la muncă (sau, altfel spus, va rămâne fără indemnizație după un an și zece luni). Desigur, nimeni nu poate fi obligat să intre în CCC dacă nu vrea, însă nici primul părinte nu poate să preia dreptul la cele două luni pentru a sta acasă doi ani.
Din contră, dacă celălalt părinte nu ar avea oricum dreptul la indemnizația de creștere, pentru că, să zicem, nu a contribuit așa cum cere legea, atunci cel dintâi poate sta toată perioada maximă a concediului de creștere acasă.
Normele de aplicare ale OUG nr. 111/2010 mai prevăd unele lămuriri pe marginea acestor situații:
- de când și până când poate cere celălalt părinte acele două luni? Oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap.
-
pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul propriu la concediul de creştere a copilului de cel puţin două luni, dreptul celuilalt părinte la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendă sau încetează, după caz;
- formalitățile ce trebuie făcute de celălalt părinte: cererea şi documentele doveditoare se depun în termen de maximum 15 zile de la data suspendării activităţii; în situaţia în care cererea şi documentele doveditoare se depun după acest termen, indemnizaţia se va acorda de la data depunerii cererii;
- situația suprapunerii concediilor, pentru mai mulți copii: drepturile pot fi solicitate de celălalt părinte care îndeplineşte condiţiile de acordare la finalizarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea celui din urmă copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioadă de luni cel puţin egală cu dublul numărului de naşteri înregistrate în perioada totală a concediilor suprapuse şi cumulate.
Comentarii articol (1)