Regulamentul de aplicare a legislației privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate a fost modificat recent prin hotărâre de Guvern, astfel încât, printre altele, persoanele internate în penitenciare-spital să fie separate pe criteriu de vârstă (minori/ majori), deținuții să poată face cumpărături în sistem de comandă online sau la distanță și să poată formula o cerere și prin intermediul dispozitivelor electronice. În funcție de dotările fiecărei închisori în parte, unele dintre măsurile apărute acum se pot pune deja în aplicare.
Toate modificările aduse
Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (
HG nr. 157/2016) sunt cuprinse în
HG 850/2023, ce a intrat în vigoare deja.
În primul rând, prin actul normativ apărut recent se stabilește un
nou mecanism prin care deținuții pot face cumpărături, respectiv în sistem de comandă online sau la distanță, pus la dispoziție de către administrația penitenciarului, alternativ celui existent deja, reprezentat de punctele comerciale care funcționează în incinta penitenciarului.
Potrivit legislației, deținuții au dreptul de a cumpăra, săptămânal, în limita a trei sferturi din valoarea salariului minim brut pe economie, alimente, fructe, legume, apă minerală, băuturi răcoritoare, țigări și alte bunuri de natura celor permise să fie primite.
Apoi, deoarece criteriul vârstei nu era avut în vedere anterior în momentul separării
persoanelor internate în penitenciare-spital, existând riscul apariției unor acte de agresiune fizică și psihică din partea deținuților majori asupra celor minori, cazarea acestora se face acum, cel puțin teoretic, diferențiat, pe baza criteriului legat de vârstă (minor/ major).
A apărut, de asemenea, posibilitatea ca deținuții
să formuleze cererile prin intermediul unui punct de informare și documentare electronică sau a altor dispozitive electronice, dacă acestea sunt puse la dispoziție de către administrația închisorii. Anterior, singura modalitate a persoanelor private de libertate de a formula cereri era cea scriptică.
A fost introdusă și posibilitatea de testare a deținuților pentru a vedea dacă aceștia au consumat
substanțe stupefiante ori substanțe toxice sau dacă au înghițit medicamente fără prescripție medicală, de natură a crea tulburări de comportament. Înainte, testarea se făcea doar pentru alcool.
Totodată, hotărârea vizează optimizarea asistenței medicale acordate persoanelor intrate recent în sistemul penitenciar, prin introducerea unor noi prevederi legate de
necesitatea asigurării medicației, cât și a evaluării medicale, în anumite situații, la nivelul rețelei sanitare publice.
S-a reglementat și
posibilitatea achiziționării unor produse de curățenie și igienă individuală și colectivă de către deținuți, pe lângă varianta primirii lor de la administrația locului de deținere.
În cazurile în care deținuții fac
refuz de hrană, șeful de tură, înlocuitorul de drept al directorului penitenciarului, poate să asculte persoana privată de libertate în afara programului normal de lucru sau în zilele de sărbători legale.
S-a prevăzut competența exclusivă a comisiei de muncă de a stabili repartizarea sau încetarea desfășurării de activități lucrative de către persoanele private de libertate.
Pentru a asigura desfășurarea în condiții mai bune a
permisiunii de ieșire din penitenciar, regulamentul din domeniu s-a modificat, astfel încât angajamentul semnat de deținut să cuprindă și informații referitoare la locul unde urmează să se deplaseze, itinerarul urmat și mijloacele financiare de care dispune pe durata permisiunii de ieșire din penitenciar.
În cazul în care, la examenul medical, se constată că un deținut prezintă
semne de violență, administrația penitenciarului are de-acum obligația de a prezenta imediat persoana privată de libertate la un medic legist, pentru a fi examinată în vederea determinării exacte a urmelor de violență, care vor putea fi folosite ca probe în procesul penal deschis.
În fine,
durata maximă cumulată a convorbirilor telefonice pe care au dreptul să le efectueze zilnic deținuții arestați preventiv în curs de judecată a crescut de la 60 la 90 de minute.
Comentarii articol (0)