ACCES GRATUIT
Anul școlar 2023-2024: Colectarea de bani de la părinți pentru fondul clasei și fondul școlii, interzisă în continuare
Chiar dacă există o nouă lege a învățământului preuniversitar, ce a intrat în vigoare chiar în această lună, regulamentul școlar este cel prin care s-a stabilit, în 2022, că școlile nu mai pot colecta, sub nicio formă, bani de la părinți. Așadar, cu toate că practica este în continuare întâlnită la nivelul școlilor, colectarea de bani de la părinți pentru cunoscutul fond al clasei nu este legală.
Articolul continuă mai jos
Noua lege a învățământului preuniversitar, respectiv
Legea 198/2023, a intrat în vigoare în 3 septembrie 2023, înlocuind Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.
Cu toate astea, regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, prin care se sunt reglementate mai multe aspecte ale funcționării școlilor, apărut acum un an și conținut de
Ordinul Ministerului Educației (ME) 4.183/2022, a rămas același.
După apariția noii legi a învățământului, Ministerul Educației, dar și Guvernul trebuie să stabilească cadrul normativ subsecvent, astfel încât s-o facă pe deplin aplicabilă. De altfel, chiar la începutul lunii s-au stabilit mai multe măsuri tranzitorii pentru învățământ și
calendarul de punere în aplicare a legilor educației.
Potrivit
Ordinului ME 6.072/2023, un act normativ pentru aprobarea unui nou regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar ar trebui să apară până la sfârșitul lui 2023.
Așadar, regulamentul școlar este cel care conține regulile privind funcționarea școlilor, iar cel în vigoare încă
elimină posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.
Mai exact, prin Ordinul ME 4.183/2022 au fost eliminate orice dispoziții care dădeau înainte posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.
Potrivit
Constituției României,
“învăţământul de stat este gratuit”. În plus, potrivit noii legi a învățământului, și
“participarea preșcolarilor/ elevilor la activitățile educaționale extrașcolare organizate de unitățile de educație extrașcolară și unitățile de învățământ, susținute financiar prin fonduri publice, este gratuită”.
Totuși, regulamentul stabilește că, în baza hotărârii adunării generale, comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar, prin
asociația de părinți cu personalitate juridică și cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a unității de învățământ și a grupei ori clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie.
Sponsorizarea unei grupe sau clase de către un operator economic ori persoane fizice se face cunoscută comitetului de părinți și nu atrage după sine drepturi suplimentare pentru elevi sau părinți ori reprezentanți legali.
De asemenea, este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea și/ sau gestionarea fondurilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)