„Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie”, prevede Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ce a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 5115/2014. Totodată, la atribuțiile comitetului de părinți figurează și atragerea de persoane fizice sau juridice care să susțină (financiar sau material) modernizarea activității educative și a bazei materiale a clasei sau a școlii, conform avocatnet.ro.
Totuși, Regulamentul școlilor interzice în mod expres atât implicarea elevilor sau a profesorilor în strângerea fondurilor, cât și constituirea fondurilor (cum ar fi cel de protocol) pentru derularea examenelor/evaluărilor naționale.
Așadar, pe de o parte, fondul clasei și fondul școlii nu există, potrivit legislației în vigoare, astfel că părinții elevilor nu sunt obligați să contribuie la asemenea fonduri. În plus, elevilor și profesorilor le este interzis să strângă fonduri. Pe de altă parte, legislația permite comitetului de părinți să susțină financiar, în mod voluntar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei, iar donațiile și sponsorizările altor persoane din afara școlii sunt binevenite.
sursa:
[ link extern ]
A fost un proiect de lege prin care se stabilea ca fiind infracțiune această faptă, dar a rămas doar un proiect.