avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte comitet de părinți la gradinita
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte comitet de părinți la gradinita

Bună ziua. Recent am aflat ca la gradinita copilului președintele comitetetului de părinți, de care nu știam ca exista, este mama unui coleg de grupa al copilului meu.
Acum vin cu doua intrebari;
1. Oare nu trebuia sa fie votat de părinții președintele?
2. E moral/legal ca acea persoana sa aibă copilului în gradinita?
Mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 1 Octombrie 2024
drunk90, utilizator
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 10:51, 14 Octombrie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum ar putea fi presedintele comitetului DE PARINTI daca nu ar fi acolo in calitate de parinte al unui copil din gradinita ?
REGULAMENT-CADRU din 6 august 2024 de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar
Aprobat prin ORDINUL nr. 5.726 din 6 august 2024, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 795 din 12 august 2024.

Capitolul IV Comitetul de parinti
Art. 162
(1) In unitatile de invatamant, la nivelul fiecarei grupe/clase, se infiinteaza si functioneaza comitetul de parinti.
(2) Comitetul de parinti se alege, prin majoritate simpla a voturilor, in fiecare an, in adunarea generala a parintilor/reprezentantilor legali, convocata de educatoare/invatator/institutor/profesorul pentru invatamantul prescolar sau primar/profesorul diriginte care prezideaza sedinta.
(3) Convocarea adunarii generale pentru alegerea comitetului de parinti are loc in primele 15 zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar.
(4) Comitetul de parinti pe grupa/clasa se compune din 3 persoane: un presedinte si 2 membri. In prima sedinta dupa alegere, membrii comitetului decid responsabilitatile fiecaruia, pe care le comunica educatorului/educatoarei/profesorului pentru educatie timpurie/profesorului pentru invatamant prescolar/profesorului pentru invatamant primar/profesorului diriginte.
(5) Comitetul de parinti pe grupa/clasa reprezinta interesele parintilor sau ale reprezentantilor legali ai beneficiarilor primari ai clasei in adunarea generala a parintilor/reprezentantilor legali, in consiliul profesoral, in consiliul clasei si in relatiile cu echipa manageriala.
Art. 163
Comitetul de parinti pe grupa/clasa are urmatoarele atributii:
a) pune in practica deciziile luate de catre adunarea generala a parintilor/reprezentantilor legali beneficiarilor primari clasei. Deciziile se iau cu majoritatea simpla a voturilor parintilor/reprezentantilor legali;
b) sustine organizarea si desfasurarea de proiecte, programe si activitati educative extrascolare la nivelul grupei/clasei si al unitatii de invatamant;
c) sustine organizarea si desfasurarea de programe de prevenire si combatere a violentei, de asigurare a sigurantei si securitatii, de combatere a discriminarii si de reducere a absenteismului in mediul scolar;
d) poate sustine activitatile dedicate intretinerii, dezvoltarii si modernizarii bazei materiale a grupei/clasei si a unitatii de invatamant prin actiuni de voluntariat;
e) sprijina conducerea unitatii de invatamant si educatorul/educatoarea/profesorul pentru educatie timpurie/invatatorul/ institutorul/profesorul pentru invatamant anteprescolar/prescolar/primar/profesorul diriginte si se implica activ in intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a grupei/clasei si a unitatii de invatamant, conform hotararii adunarii generale;
f) sustine organizarea si desfasurarea de activitati de consiliere si orientare socioprofesionale;
g) se implica in asigurarea securitatii copiilor/beneficiarilor primari in cadrul activitatilor educative, extrascolare si extracurriculare.
Art. 164
Presedintele comitetului de parinti pe grupa/clasa reprezinta interesele parintilor/reprezentantilor legali in relatiile cu consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali si asociatia de parinti si, prin acestea, in relatie cu conducerea unitatii de invatamant si alte foruri, organisme si organizatii.
Art. 165
(1) In baza hotararii adunarii generale, comitetul de parinti poate decide sa sustina, inclusiv financiar prin asociatia de parinti cu personalitate juridica, cu respectarea prevederilor legale in domeniul financiar, intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a unitatii de invatamant si a grupei/clasei. Hotararea comitetului de parinti nu este obligatorie.
(2) Sponsorizarea unei grupe/clase de catre un operator economic/persoane fizice se face cunoscuta comitetului de parinti. Sponsorizarea nu atrage dupa sine drepturi suplimentare pentru copii/elevi/parinti sau reprezentanti legali.
(3) Este interzisa si constituie abatere disciplinara implicarea copiilor/beneficiarilor primari sau a personalului din unitatea de invatamant in strangerea si/sau gestionarea fondurilor.

Capitolul V CONSILIUL REPREZENTATIV AL PARINTILOR/REPREZENTANTILOR LEGALI / ASOCIATIA DE PARINTI

Art. 166
(1) La nivelul fiecarei unitati de invatamant functioneaza consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali.
(2) Consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali din unitatea de invatamant este compus din presedintii comitetelor de parinti.
(3) Consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali este o structura fara personalitate juridica a carei activitate este reglementata printr-un regulament adoptat prin hotararea adunarii generale a presedintilor comitetelor de parinti pe grupa/clasa din unitatea de invatamant, care nu are patrimoniu, nu are buget de venituri si cheltuieli, nu are dreptul de a colecta cotizatii, donatii si a primi finantari de orice fel de la persoane fizice sau juridice. Se poate implica in activitatile unitatii de invatamant prin actiuni cu caracter logistic - voluntariat.
(4) La nivelul fiecarei unitati de invatamant se poate constitui asociatia de parinti, in conformitate cu legislatia in vigoare privind asociatiile si fundatiile, care reprezinta drepturile si interesele parintilor/reprezentantilor legali din unitatea de invatamant, membri ai acesteia.
Art. 167
(1) Consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali isi desemneaza presedintele si 2 vicepresedinti ale caror atributii se stabilesc imediat dupa desemnare, de comun acord intre cei 3, si se consemneaza in procesul-verbal al sedintei.
(2) Consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali se intruneste in sedinte ori de cate ori este necesar. Convocarea sedintelor consiliului reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali se face de catre presedintele acestuia sau, dupa caz, de unul dintre vicepresedinti.
(3) Consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali desemneaza reprezentantii parintilor/reprezentantilor legali in organismele de conducere si comisiile unitatii de invatamant.
(4) Consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali este intrunit statutar in prezenta a doua treimi din numarul total al membrilor, iar hotararile se adopta prin vot deschis, cu majoritatea simpla a voturilor celor prezenti. In situatia in care nu se intruneste cvorumul, sedinta se reconvoaca pentru o data ulterioara, fiind statutara in prezenta a jumatate plus 1 din totalul membrilor.
(5) Presedintele reprezinta consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali in relatia cu alte persoane fizice si juridice.
(6) Presedintele prezinta, anual, raportul de activitate al consiliului reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali.
(7) In situatii obiective, cum ar fi calamitati, intemperii, epidemii, pandemii, alte situatii exceptionale, sedintele consiliului reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali se pot desfasura online, prin mijloace electronice de comunicare, in sistem de videoconferinta.
Art. 168
Consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali are urmatoarele atributii:
a) propune unitatilor de invatamant discipline si domenii care sa se studieze prin curriculumul la decizia elevului din oferta scolii, inclusiv din oferta nationala;
b) sprijina parteneriatele educationale intre unitatile de invatamant si institutiile/organizatiile cu rol educativ din comunitatea locala;
c) sustine unitatile de invatamant in derularea programelor de prevenire si de combatere a absenteismului si a violentei in mediul scolar;
d) promoveaza imaginea unitatii de invatamant in comunitatea locala;
e) se ocupa de conservarea, promovarea si cunoasterea traditiilor culturale specifice minoritatilor in plan local, de dezvoltarea multiculturalitatii si a dialogului cultural;
f) sustine unitatea de invatamant in organizarea si desfasurarea tuturor activitatilor;
g) sustine conducerea unitatii de invatamant in organizarea si in desfasurarea consultatiilor cu parintii sau reprezentantii legali, pe teme educationale;
h) colaboreaza cu institutiile publice de asistenta sociala/educationala specializata, directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului, cu organele de autoritate tutelara sau cu organizatiile nonguvernamentale cu atributii in acest sens, in vederea solutionarii situatiei beneficiarilor primari care au nevoie de ocrotire;
i) sustine unitatea de invatamant in activitatea de consiliere si orientare socioprofesionala sau de integrare sociala a absolventilor;
j) propune masuri pentru scolarizarea beneficiarilor primari din invatamantul obligatoriu si incadrarea in munca a absolventilor;
k) se implica direct in implementarea activitatilor din cadrul parteneriatelor ce se deruleaza in unitatea de invatamant, la solicitarea cadrelor didactice;
l) sprijina conducerea unitatii de invatamant in asigurarea sanatatii si securitatii beneficiarilor primari;
m) are initiative si se implica in imbunatatirea calitatii vietii copiilor/beneficiarilor primari, in buna desfasurare a activitatii in internate si in cantine;
n) sustine conducerea unitatii de invatamant in organizarea si desfasurarea programului "Scoala dupa scoala".
Art. 169
(1) Consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali din unitatea de invatamant poate face demersuri privind atragerea de resurse financiare, care vor fi gestionate de catre unitatea de invatamant, constand in contributii, donatii, sponsorizari etc. din partea unor persoane fizice sau juridice din tara si din strainatate care vor fi utilizate pentru:
a) modernizarea si intretinerea patrimoniului unitatii de invatamant, a bazei materiale si sportive;
b) acordarea de premii si de burse beneficiarilor primari;
c) sprijinirea financiara a unor activitati extrascolare;
d) acordarea de sprijin financiar sau material copiilor care provin din familii cu situatie materiala precara;
e) alte activitati care privesc bunul mers al unitatii de invatamant sau care sunt aprobate prin hotarare de catre adunarea generala a parintilor/reprezentantilor legali pe care ii reprezinta.
(2) Consiliul reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali colaboreaza cu structurile asociative ale parintilor/reprezentantilor legali la nivel local, judetean, regional si national.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2024
-ELLA-, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul clasei este legal? MirelaDorobantu MirelaDorobantu Buna ziua As vrea sa stiu daca este legal fondul clasei. Unui prieten i s-a cerut sa achite la gradinita 120 lei pentru acest fond. Va multumesc (vezi toată discuția)
Incompatibilitate contabil sef liceu - presedinte asociatie pro bono! akh akh 1. Contabil sef liceu - este un post de functionar public? 2. Exista incompatibilitate daca o persoana este contabil sef la un liceu si totodata presedinte ... (vezi toată discuția)
Diverse Aless18 Aless18 Buna ziua. As dori sa stiu dacă exista o lege care interzice strangerea de bani ptr școală, doamnele profesoare si altele? (vezi toată discuția)